Πώς μπλοκάρεται το φινλανδικό «βέτο»

Η φινλανδική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αντίθετη στην παροχή ενός τρίτου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα,λόγω της διαφωνίας του ακροδεξιού εταίρου Τίμο Σόινι. Ακολουθεί μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις για το αν μπορεί το Ελσίνκι να «παγώσει» την όλη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει.

Μπορείη Φινλανδία να εμποδίσει μόνη της την έγκριση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

(ESM);

Όχι, γιατί η ιδρυτική συνθήκη του ESMπροβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής έκτακτης ψηφοφορίας όπου το ελληνικόαίτημα δεν χρειάζεται ομόφωνη απόφαση, αλλά μπορεί να υπερψηφιστεί και με πλειοψηφία 85%.

Πόσο «ζυγίζει» η ψήφος της κάθε χώρας;

Ο ESM χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η βαρύτητα ψήφουτης κάθε χώρας εξαρτάται από τη συνεισφορά της στην κεφαλαιοποίησή του.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ESM, στη Φινλανδία αναλογούν 12,58 δισεκατομμύρια ευρώ, και η ψήφος της αντιστοιχεί στο 1,797% του συνόλου.Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει το 2,817% της ψήφου.

Ποιες χώρες μπορούν να μπλοκάρουν την ψήφιση της ελληνικής διάσωσης;

Μόνοδυο χώρες έχουν από μόνες τη δύναμη ψήφου να σπάσουν το 85%, και αυτές είναι η Γερμανία, (27,146% της ψήφου) και η Γαλλία (20,386% της ψήφου).

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η Φινλανδία;

Εάνη Φινλανδία δεν απολαμβάνει τη στήριξη ενός εκ των δυο «μεγάλων» της ευρωζώνης, θα πρέπει να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό κρατών που θα της δίνουν το υπόλοιπο 13,8% ώστε να καταψηφιστεί το ελληνικό αίτημα.

Μπορεί να πετύχει ένας συνασπισμός με πυρήνα την Φινλανδία αλλά χωρίς Γερμανία;

Ωστόσο,πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία του ESM, όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ελληνική πρόταση δεν μπορούν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους επικριτές του ελληνικού σχεδίου, τη μεγαλύτερη βαρύτητα ψήφου έχει η Ολλανδία, με 5,717%, ενώ μικρότερες χώρες όπως η Μάλτα και οι Βαλτικές δεν αθροίζουν καν 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα