Που θα κριθεί η συνέχεια του ράλι στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Βασίλη Γεώργα

Νέα εβδομάδα, παλιά προβλήματα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που έχοντας επιστρέψει στις παρυφές των υψηλών έτους παρασυρμένο από την προσδοκία άμεσων λύσεων στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, βρίσκεται από σήμερα αντιμέτωπο με νέα αβελτηρία μετά τα συντονισμένα «πυρά» από την Α. Μέρκελ,

τον Όλι Ρέν και την Κριστίν Λαγκάρντ που δείχνουν προς την κατεύθυνση της... «επιμήκυνσης» των συζητήσεων και της λήψης αποφάσεων μετά τις ευρωεκλογές.

Όχι τυχαία πιθανόν, ενόψει του σημερινού Eurogroup και του Ecofin της Τρίτης, η νέα επίδειξη πυγμής από τους δανειστές έρχεται να ψαλιδίσει την αισιοδοξία της κυβερνητικής αποστολής που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με τις αποσκευές της να υπερχειλίζουν από πρωτογενές πλεόνασμα, αυξημένες λιανικές πωλήσεις και μικρότερη της αναμενόμενης ύφεση στην προσπάθειά της να κερδίσει μια πολιτική απόφαση στήριξης. Παράλληλα, όμως, η αλλαγή στάσης θέτει και υπό νέες βάσεις το σενάριο άμεσης προεξόφλησης των καλών ειδήσεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στο νέο γύρο δοκιμασίας που αναμένεται να υποβάλλουν οι δανειστές το ελληνικό success story, αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς θα δείξει και τις δυνάμεις που υπάρχουν για να συνεχιστεί ανέπαφο το ράλι στη Λεωφόρο Αθηνών που σε διάστημα μόλις 12 συνεδριάσεων (από 30/1) έχει οδηγήσει σε κέρδη μεγαλύτερα του 15% τον Γενικό Δείκτη. Την προηγούμενη φορά που πάλι ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε Όλι Ρεν σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal (24/1), είχε παραπέμψει για το καλοκαίρι τις όποιες αποφάσεις για το χρέος, το χρηματιστήριο είχε βρει την ιδανική αφορμή διόρθωσης χάνοντας τότε σε τέσσερις συνεδριάσεις σχεδόν το 9% της αξίας του για να καταλήξει στις 1.115 μονάδες.

Με δεδομένο ότι η αγορά έχει ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση χωρίς ανάσα και με τις πρώτες ενδείξεις εξασθένησης της ανοδικής δυναμικής να αντικατοπτρίζονται στον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων (μόλις 60 εκατ. ευρώ την Παρασκευή), μια οπισθοχώρηση από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα προξενούσε έκπληξη.

Επειδή, όμως, όσο η αγορά δεν ξεπερνά την προηγούμενη κορυφή της (1.305,96 μονάδες) κρατά όλα τα σενάρια ανοιχτά, το δύσκολο στο ενδεχόμενο μιας διορθωτικής κίνησης είναι να βρει κανείς το σημείο ισορροπίας. Οι 1.265 μονάδες αποτελούν μια ισχυρή περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εφόσον επιδείξει αδυναμία να υπερβεί για τρίτη συνεδρίαση τις 1.287 μονάδες, ενώ οι 1.245 μονάδες είναι το επόμενο στάδιο όπου θα αναζητήσουν ευκαιρίες οι αγοραστές.

Σε κάθε περίπτωση η τάση στην ελληνική αγορά παραμένει ανοδική και παρά τα ενδιάμεσα σκαμπανεβάσματα που είναι λογικό να τηρούν τους επενδυτές σε επιφυλακή, συνήθως η κατάληξη συσσωρεύσεων όπως αυτή που διανύει το Χ.Α εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, λύεται προς την κατεύθυνση της κύριας τάσης. Αρκετοί αναλυτές βλέποντας την ανοδική δυναμική που έχει αναπτυχθεί τόσο στο Χ.Α, όσο όμως και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές όπως στον DAX της Φραγκφούρτης, τον αμερικάνικο S&P ή τον γαλλικό CAC 40 που προσεγγίζουν επίσης τις φετινές κορυφές τους, εκτιμούν πως υπό τις σημερινές συνθήκες τα νέα υψηλά είναι θέμα χρόνου στη Λεωφόρο Αθηνών, δίνοντας ένα χρονικό παράθυρο δύο-τριών εβδομάδων για να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης προς την περιοχή των 1.350-1.380 μονάδων.

Ενδείξεις για τη συνέχεια θα δώσουν με την επέκταση της κίνησής τους οι λίγο-πολύ γνωστές μετοχές «σηματωροί» του Χ.Α όπως ο ΟΤΕ (οι φημολογία για μεταβίβαση του 10% στους Γερμανούς καλά κρατεί με τη μετοχή σε υψηλά 52 μηνών), η Jumbo (νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή), ο Τιτάνας (επέστρεψε στα υψηλά Νοεμβρίου 2013), καθώς και οι Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ που βρίσκονται μια ανάσα πριν διασπάσουν τις αντιστάσεις τους, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, κ.α

«Μηνύματα» θα στείλουν τόσο οι τραπεζικές μετοχές που αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιστάσεις στις 200 μονάδες του κλαδικού τους δείκτη, όσο και η Coca Cola η οποία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2013 πιέστηκε και είτε θα καταφέρει να κρατήσει την περιοχή των 19 ευρώ και θα δώσει αντίδραση, είτε θα χάσει τη στήριξή της και θα απειλήσει να βάλει σε περιπέτειες την ευρύτερη αγορά ως η πλέον δεικτοβαρής μετοχή του FTSE Large Cap 25 (συμμετοχή 16,57%).

Το ανοδικό κανάλι του Γ.Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα