Eurogroup: Πρώτα συμφωνία μετά χρηματοδότηση

Ξεκάθαρο μήνυμα επιτάχυνσης από σήμερα έδωσαν οι επιτελείς του Eurogorup ενώ έκαναν σαφές ότι η όποια εκταμίευση θα έρθει μετά από μία συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για μία επαρκή/διεξοδική (comprehensive) λίστα μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία πριν δοθεί η όποια χρηματοδότηση. Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε σαφές ότι θα υπάρχει μία συνολική συμφωνία εντός του τετράμηνου περιθωρίου και βάσει αυτής θα δοθεί η χρηματοδότηση, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο σενάριο μερικής συμφωνίας/εκταμίευσης. «Σφυροκόπημα» Βαρουφάκη από Ευρωπαίους

ΥΠΟΙΚ

«Για ευρείες διαφορές που θα πρέπει να γεφυρωθούν» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, προσθέτοντας ότι ο χρόνος λιγοστεύει.

Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας, όπως συμφωνήσαμε το Φεβρουάριο, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Η συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι πλευρές γνωρίζουν πως ο χρόνος λιγοστεύει. «Έχει χαθεί πολύς χρόνος τους τελευταίους δύο μήνες και είναι ξεκάθαρο ότι οι πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στις συνομιλίες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει εκταμίευση των χρημάτων είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Θα εξετάσουμε πάλι την κατάσταση στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup τον επόμενο μήνα [11 Μαΐου], δήλωσε.

Για το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup εξήγησε ότι "πρέπει να υπάρχει πρώτα επιτάχυνση των διαδικασιών και αξιολόγηση από τους θεσμούς και στη συνέχεια η απόφαση για έκτακτο Eurogroup".

"Αν είναι απαραίτητο και εφικτό αυτό μπορεί να υπάρξει, αλλά δεν είναι αυτό στον ορίζοντα", πρόσθεσε.

"Δεν έχουμε επαρκή χρόνο, είμαστε πολύ κοντά στα τέλη Ιουνίου. Είναι πολύ σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη", σημείωσε. "Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία. Όταν υπάρξει αυτό θα μπορούμε να μιλήσουμε και για το μέλλον [μετά τον Ιούνιο]. Αλλά είναι δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον όταν δεν μπορεί να συμφωνήσεις για μια περίοδο τεσσάρων μηνών".

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε ένταση από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι ήταν μία πολύ κρίσιμη συνομιλία. "Περιμέναμε να δούμε πιθανή συμφωνία και είμαστε πολύ μακριά ακόμη και ναι ήταν πολύ κρίσιμη συνάντηση, υπήρχε μια αίσθηση επείγοντος στην αίθουσα. Ναι ήταν κρίσιμο ντιμπέιτ" είπε προσθέτοντας ότι "δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες των συζητήσεων που έλαβαν χώρα".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει την πρόοδο των διαδικασιών, "αλλά υπάρχουν κάποια μεγάλα, μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν".

Moscovici: Χρειάζεται μία συνολική συμφωνία

Ο Moscovici μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος. Χρειάζεται μία συνολική συμφωνία, μία συμφωνία πακέτο αλλά ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων κυρίως στο δημοσιονομικό κομμάτι, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος της ΕΕ έστειλε συγχρόνως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα «από αυτό το Σαββατοκύριακο», διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή αν θέλουμε να φτάσουμε στο κοινό μας στόχο, μία ευημερούσα Ελλάδα και σταθερή εντός του ευρώ. Μέρος της ευθύνης αφορά την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, καθώς ο χρόνος τρέχει, πρόσθεσε καλώντας να «ανεβάσουμε στροφές».

M. Draghi: Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε

Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως τις τελευταίες ημέρες, τόνισε όμως ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέθεσε δε τρεις πυλώνες που, σύμφωνα με τον ίδος, είναι απαραίτητοι προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας. Συγκεκριμένα:

- Διαδικασία. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, είπε.
- Το δημοσιονομικό κομμάτι.

- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον κ. Draghi, ότι υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να οδηγηθούμε σε δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες. Ο ELA θα συνεχίσει όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, είπε.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα