Πρίστινα: Μέτρα ασφάλειας ενόψει νέας διαδήλωσης

Οι αστυνομικές αρχές του Κοσόβου ενίσχυσαν τα μέτρα ασφάλειας στην Πρίστινα και σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην πόλη ενόψει της νέας αντικυβερνητικής διαδήλωσης, που διοργανώνουν σήμερα αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις πολιτών.

Η αστυνομία λαμβάνει μέτρα προστασίας ώστε να αποφευχθούν επεισόδια παρόμοια με εκείνα που προκλήθηκαν στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου και γύρω από τα κτίρια της κυβέρνησης και της Βουλής,
που έγιναν στόχος επίθεσης με πέτρες, έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τοποθετήθηκαν ειδικοί φράχτες για να αποτραπεί η προσέγγιση διαδηλωτών.

Το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων "Τρέπτσα".

Προς το τέλος της διαδήλωσης, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες στο κτίριο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να σπάζουν τζάμια από παράθυρα και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Ακολούθησαν συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 19 αστυνομικοί και 22 διαδηλωτές.

Το κίνημα "Αυτοδιάθεση" και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανήγγειλαν ότι σήμερα θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία. Η διαδήλωση ήταν κορύφωση κύματος οργής που πυροδότησε τις τελευταίες εβδομάδες η δήλωση του Σέρβου υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο οποίος χαρακτήρισε "βάρβαρους" τους Αλβανούς διαδηλωτές οι οποίοι εμπόδισαν Σέρβους πιστούς να επισκεφθούν ορθόδοξο ναό στην Τζακόβιτσα.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, του πρώην πρωθυπουργού, Ραμούς Χαραντινάι και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο του Φατμίρ Λιμάι κάλεσαν, σήμερα, τα στελέχη και τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Ο βουλευτής του κινήματος "Αυτοδιάθεση" Ρετζέπ Σελίμι απηύθυνε έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία για τις δηλώσεις του υπουργού Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και το ζήτημα των ορυχείων "Τρέπτσα".

"Στόχος μας είναι η ειρηνική διαμαρτυρία" υπογράμμισε ο κ. Σελίμι στην εφημερίδα "Εξπρές" της Πρίστινας, τονίζοντας ότι οι πολίτες έχουν και άλλους λόγους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα