Προειδοποιήσεις Μπαρόζο για «ιστορικό λάθος»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως υπάρχει κίνδυνος να αποξενωθεί από τους συμμάχους του και να απολέσει κύρος αν συνεχίσει το πρόγραμμά του κατά της μετανάστευσης που έχει στόχο να ευχαριστήσει τους βρετανούς ψηφοφόρους.

Ο Μπαρόζο διατύπωσε αυτή την προειδοποίηση καθώς ο Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ αν κερδίσει τις εκλογές του 2015, υιοθετεί όλο και πιο σκληρές θέσεις για τον περιορισμό της μετανάστευσης εντός της ΕΕ και επανεξετάζει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης.

Ο Μπαρόζο, η 10ετής θητεία του επικεφαλής της Επιτροπής τερματίζεται τον ερχόμενο μήνα, προειδοποίησε χθες, Κυριακή, τον Κάμερον να μην προσπαθήσει να επιδιώξει αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ που διέπουν την ελευθερία της κίνησης, λέγοντας ότι έχουν ουσιαστική σημασία για την εσωτερική αγορά της ένωσης.

Σε ομιλία του σήμερα στο Τσάταμ Χάουζ του Λονδίνου, ο Μπαρόζο προχώρησε περισσότερο, λέγοντας πως, υιοθετώντας μια τέτοια ρητορική για τη μετανάστευση, η Βρετανία υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη και να υπονομεύσει τις προσπάθειές της να επιτύχει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

"Θα είναι ένα ιστορικό λάθος αν στα θέματα αυτά η Βρετανία συνεχίσει να αποξενώνεται από τους φυσικούς συμμάχους της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη", δήλωσε ο Μπαρόζο.

"Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο αν ο τόνος και η ουσία των επιχειρημάτων που προβάλλεις αμφισβητούν την ίδια την αρχή που εξετάζεται και προσβάλλουν κράτη μέλη".

Ο Κάμερον παρουσίασε σε γενικές γραμμές τους τομείς στους οποίους θέλει να επιτύχει από την ΕΕ μια μεταρρύθμιση, όπως οι έλεγχοι της μετανάστευσης, η διατήρηση νομοθετικών εξουσιών σε εθνικό επίπεδο και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο δεν έκανε γνωστές συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Άλλα βρετανικά κόμματα θέλουν επίσης μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση πάνω σε κάποια στρατηγική για την επαναδιαπραγμάτευση.

Ο Κάμερον έχει δηλώσει από καιρό πως η Βρετανία θα ήθελε να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η ένωση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν θέλει να αποφύγει μια διάσπαση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα