Προειδοποίηση για τη Μέρκελ η εκλογική ήττα

Η νίκη της γερμανικής αριστεράς στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας αποτελεί προειδοποίηση για την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας, οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες η Αγγελα Μέρκελ διεκδικεί τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD

και οι Πράσινοι ανέτρεψαν στις τοπικές εκλογές τον κυβερνώντα, σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών -Ελεύθερων Δημοκρατών.

«Αυτές οι εκλογές ανέτρεψαν τα δεδομένα, οι απώλειες σε ψήφους της CDU είναι ιδιαίτερα σημαντικές», λέει ο Νιλς Ντίντεριχ, πολιτειολόγος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Μετά τις ήδη οδυνηρές ήττες στη Ρηνανία της βόρειας Βεστφαλίας και στη Βάδη-Βιρτεμβέργη τα τελευταία χρόνια, το κυβερνών κόμμα "χάνει και πάλι σε ένα σημαντικό κρατίδιο", όπου η επιτυχία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμάχησαν με τους Πράσινους επανατοποθετεί τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία θα είναι "πολύ πιο σκληρή από όσο ήλπιζε η καγκελάριος", σύμφωνα με το Der Spiegel.

Από την αρχή της θητείας της, το 2009, το κόμμα της καγελαρίου έχει υποχωρήσει σχεδόν σε κάθε τοπική εκλογική αναμέτρηση και έχει υποστεί σειρά από σημαντικές ήττες στη Ρηνανία της βόρειας Βεστφαλίας ή στο ιστορικό της οχυρό της Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Χθες, η CDU κατέγραψε ακόμη μία οπισθοχώρηση 6 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία στην Κάτω Σαξονία.

Το σύνολο του γερμανικού Τύπου επιρρίπτει την ευθύνη για την εκλογική ήττα της CDU, στον εταίρο της τόσο σε τοπικό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι , αν και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζαν περί το 5% των ψήφων, κατά την ψηφοφορία επωφελήθηκαν από τη μαζική μετακίνηση των συντηρητικών ψηφοφόρων που επεδίωκαν να διασφαλίσουν την παραμονή του συντηρητικού συνασπισμού στην εξουσία στην Κάτω Σαξονία. Το FDP πραγματοποίησε το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα του 9,9%, το οποίο κόστισε όμως την έδρα του τοπικού κυβερνήτη Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ της CDU.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ προσφέρθηκε να παραιτηθεί σήμερα από την προεδρία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) την επομένη της ήττας του συνασπισμού CDU-FDP κατά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, που έχει τον τιμητικό τίτλο του αντικαγκελάριου, είναι έτοιμος να παραχωρήσει τη θέση του, δήλωσε η ίδια πηγή, ενώ το συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο μπορεί να επισπευσθεί για να ορίσει νέα ηγεσία.

Η καγκελάριος πρέπει λοιπόν να είναι επιφυλακτική, παρά την μεγάλη προσωπική της δημοτικότητα, που επιτρέπει στην CDU να διατηρεί το προβάδισμα με το 40% της πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο, θεωρεί ο Νιλς Ντίντεριχ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα