Προκαταρκτικό πόρισμα στις 18/6

Με χρονοδιάγραμμα για ένα προκαταρκτικό πόρισμα στις 18 Ιουνίου και ολοκλήρωση εργασιών που μπορεί να διαρκέσουν και πέραν του ενός έτους, συνεχίζει το έργο της η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στη
διαδικασία συλλογής στοιχείων που έχει ξεκινήσει και εκτίμησε πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, ενόψει και της τελικής διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της, "δεν θα είναι δυνατόν να αγνοηθούν - και από κει και πέρα, άπαντες είναι προ των ευθυνών τους". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, "η Επιτροπή δεν είναι επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά ομάδα ουσιαστικής εργασίας", σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

"Είμαστε στο σημείο της ουσιαστικής έναρξης των εργασιών. Έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τις δημόσιες αρχές, προς τις οποίες η Επιτροπή απευθύνεται, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Έχει ήδη, επίσης, ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων που υπάρχουν στη Βουλή και συναρτώνται με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και συνολικά με το χρέος. Και από αύριο, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της, τις ποινικές εκείνες δικογραφίες που βρίσκονται στη Βουλή και περιέχουν πολύ σοβαρά στοιχεία, σε σχέση με την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων και τις διάφορες ενέργειες που οδήγησαν στην εκτίναξη του χρέους,ενώ υποτίθεται πως έγιναν προκειμένου αυτό να απομειωθεί", ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Παρών στην συνέντευξη, ο Βέλγος εμπειρογνώμονας Ερίκ Τουσαίν, δήλωσε αισιόδοξος για την χρονική επιτάχυνση των εργασιών, δεδομένου ότι η εκτίναξη του χρέους εντοπίζεται την τελευταία πενταετία, όπου υπάρχει "ενότητα χρόνου, πιστωτών και δράσεων, που θα επιτρέψει να έχουμε προκαταρκτικά πορίσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα". Η δυναμική αυτή, ενισχύεται, κατά τον κο Τουσαίν, και από το γεγονός, ότι λογιστικό έλεγχο του χρέους της ανακοίνωσε προ ημερών και η Αργεντινή, μια χώρα μέλος του G8: "Η απόφαση της Αργεντινής να ξεκινήσει έναν λογιστικό έλεγχο μέσω κοινοβουλευτικής Eπιτροπής, εκατόν ογδόντα μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της, δείχνει σε ποιο σημείο, στα διάφορα μέρη του πλανήτη, το θέμα του χρέους γίνεται ένα θέμα κρίσιμο - και σε ποιο σημείο η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς και για άλλες χώρες και κοινοβούλια", ανέφερε ο Βέλγος εμπειρογνώμονας.

"Η καμπάνια δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια - και η αφετηρία της ήταν μια υπόθεση εργασίας, που μάλλον αρχίζει να επιβεβαιώνεται στη βάση των πρώτων αντιδράσεων", παρατήρησε ο Γιώργος Μητραλιάς, επικεφαλής της ομάδας κοινωνικής συμπαράστασης στην Επιτροπή Αλήθειας. Ο λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους και οι ανθρωπιστικές του συνέπειες, κατά παράβαση των κατευθυντηρίων οδηγιών του ΟΗΕ για τα χρέη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, (όπως αυτές υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2012) "θα βοηθήσει τα εκατομμύρια πληθυσμού ανά τον κόσμο που ουσιαστικά υπόκεινται σε πολύ αυστηρά μέτρα τεχνοκρατών", ανέφερε και ο Σεφάς Λούμινα, ανεξάρτητος εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. "Οι τεχνοκράτες δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς επωμίζονται οι απλοί πολίτες. Θα πρέπει ουσιαστικά να προασπιστούμε τα δικαιώματα, τα οποία υπάρχουν στη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", συμπλήρωσε.

Τέλος, στο ερώτημα για το πώς είναι δυνατόν να ακυρωθούν οι υπογραφές σε δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, που έχουν μπει από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις σε ένα "κράτος που έχει συνέχεια", η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε πως "η συνέχεια του κράτους δεν είναι στην παρανομία".

"Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο, ότι ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγοντας, μπορεί άνευ προϋποθέσεων και χωρίς συμμόρφωση στη νομιμότητα, να δεσμεύει μια χώρα και ένα λαό για οτιδήποτε. Αυτό το σχήμα είναι εκτός νομικού και διεθνούς πλαισίου", τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα