Πρόκριμα διαφωνίας η συνάντηση

Μόλις δεκαπέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, προδιαγράφοντας το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές, μηδενίζοντας τις πιθανότητες εύρεσης μιας πρώτης συμφωνίας σήμερα. Το ίδιο κλίμα, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, δείχνουν και οι διήμερες τεχνικές συζητήσεις (Παρασκευή, Σάββατο) οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς εύρεση κοινού τόπου και με μόνη, κοινή, διαπίστωση πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μορατόριουμ
τεσσάρων μηνών που ζητάει η Αθήνα δεν βρίσκει ευήκοα ώτα ανάμεσα στους «θεσμούς».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr με διαπραγματευτική τακτική ένα αίτημα για μορατόριουμ μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για τουλάχιστον τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου καμία από τις δυο πλευρές δεν θα προβεί σε μεμονωμένες ενέργειες προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup. Κατά τη διάρκεια αυτού του μορατόριουμ η Ελλάδα θα δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει κανένα μέτρο το οποίο θα οδηγεί σε χαλάρωση του προϋπολογισμού ενώ οι εταίροι θα δεσμευτούν ότι θα παράσχουν την αναγκαία ρευστότητα στην ελληνική οικονομία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας - συμβόλαιο για την επόμενη μέρα. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν αυτό το μορατόριουμ απολύτως αναγκαίο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες, να βελτιωθεί η ψυχολογία στην οικονομία και να υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πέταξαν σήμερα το πρωί στις 8.30 με την ίδια πτήση για τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν και άτυπη συνεργασία ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνεργάστηκαν με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ευ. Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στις Βρυξέλλες (Γ. Χουλιαράκη - πρόεδρο του ΣΟΕ, Ε. Παναρίτη κ.ά) διαπιστώθηκε «χάος» σε τρία βασικά σημεία που οι δυο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους. Τα τρία αυτά σημεία είναι: οι ιδιωτικοποιήσεις, το δημοσιονομικό και τα εργασιακά.

Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για το αν υπάρχει τουλάχιστον σύγκλιση στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων (η Ελλάδα ζητάει 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 έναντι 3% που προβλέπει το μνημόνιο αν και σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας. Α. Φλαμπουράρη ο στόχος του 1,5% έχει γίνει σχεδόν αποδεκτός) και αν ισχύουν οι πληροφορίες «ότι το βλέπουν θετικά» απάντησε «μένει να δούμε αν αυτές οι προθέσεις θα επαληθευτούν στο σημερινό Eurogroup».

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει σήμερα από τους εταίρους ξεκάθαρη αναφορά για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους στο ανακοινωθέν που θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί για να εκδοθεί.

Κυβερνητικά στελέχη κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη αναφορικά με το σημερινό Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση» αλλά εμφανίζονται σχεδόν βέβαια ότι θα υπάρξει και νέο έκτακτο Eurogroup το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό Eurogroup θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα