Προς κινητοποιήσεις οι καθηγητές ΤΕΙ

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ ανέλυσαν, ενώπιον του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, οι πρόεδροί τους στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιούν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους προέδρους, τα ιδρύματα βρίσκονται σε κατάσταση «οικονομικής ασφυξίας», εξ αιτίας και του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, ζήτημα για το οποίο προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών

σε κάθε υπεύθυνο.

Από τον Σεπτέμβριο, τα ΤΕΙ δεν θα έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους προβλήματα, ενώ δυσλειτουργίες παρατηρούνται και λόγω του νέου νόμου, όπως είπαν. Ακόμη και στα επτά Ιδρύματα που έχουν εκλεγεί Συμβούλια Διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ο νέος νόμος ουσιαστικά, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να μην υπάρχουν νομικά «κενά».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε του προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ότι θα βρεθούν λύσεις και η κατάσταση θα εκτονωθεί, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ έθεσαν συγχρόνως και σειρά θεσμικών αιτημάτων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, αν μειωθούν οι συμβασιούχοι καθηγητές τους όπως έχει ανακοινωθεί, τότε πολλά ιδρύματα θα έχουν πρόσθετο πρόβλημα λειτουργίας, καθώς τμήματά τους λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με συμβασιούχους καθηγητές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΤΕΙ, Γ. Τσάκνης, οποιαδήποτε συζήτηση για επιπλέον μειώσεις μισθών στον κλάδο δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή, καθώς οι μισθοί των καθηγητών πανεπιστημίου και ΤΕΙ έχουν μείνει στάσιμοι από το 2004, ενώ ο καθηγητής της πρώτης βαθμίδας στα Τεχνολογικά Ιδρύματα λαμβάνει σήμερα 1.200 ευρώ καθαρά.

Την ίδια ώρα με κινητοποιήσεις προειδοποιούν καθηγητές των Πανεπιστημίων, λόγω των φημολογούμενων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.

Οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ειδικότερα, σε ψήφισμα του συλλόγου τους καλούν τους καθηγητές σε «εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα» με αφορμή τις φήμες περί μείωσης των μισθών τους κατά τουλάχιστον 12%.

«Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα» σημειώνουν στο ψήφισμά τους «για τη φημολογούμενη μείωση άνω του 12% των ειδικών μισθολογίων. Μια τέτοια βάναυση και εξουθενωτική μείωση θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπίτρεπτα χαμηλές αποδοχές των πανεπιστημιακών δασκάλων, οι οποίες βαίνουν σταθερά μειούμενες επί μακρά σειρά ετών και βρίσκονται σε απαράδεκτη δυσαναλογία με άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών, όπως καταδεικνύουν με αδιάσειστα στοιχεία όλες οι σχετικές μελέτες». Και καταλήγουν λέγοντας:«Υπενθυμίζουμε με έμφαση ότι αυτή η μείωση αποτελεί προκλητική διάψευση των προεκλογικών δεσμεύσεων των κυβερνητικών εταίρων» .

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα