Προς τις εκλογές, σε κλίμα έντασης

Στον απόηχο των επεισοδίων των περασμένων ημερών και στην πορεία προς τις εκλογές, η Αίγυπτος σήμερα βρίσκεται σε μια τεταμένη ψυχολογική κατάσταση.

Από την εξέγερση του Ιανουαρίου, τη διακυβέρνηση έχει αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων - που φαίνεται πως χαίρει ιδιαίτερης υπόληψης από την κοινωνία -επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Άμυνας στρατάρχης Μοχάμεντ Ταντάουι. Στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού

της χώρας έχουν προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 28/11 (ο α΄ γύρος) και στις 14/12 (ο β΄ γύρος).

Κατά το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος και θα προκηρυχθούν Προεδρικές εκλογές. Υποψήφιοι για τις Προεδρικές εκλογές θα είναι (μεταξύ άλλων) ο πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Άμρ Μούσσα και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ελ Μπαραντέι.

Στις εκλογές αναμένεται, επίσης, να λάβουν μέρος οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (μέσω του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης), ενώ αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει δημιουργήσει το κόμμα των Ελευθέρων Αιγυπτίων, του δισεκατομμυριούχου Ναγκίμπ Σαουίρις. Κατά τις πληροφορίες, στις εκλογές προτίθενται να λάβουνε μέρος κάπου 50 κόμματα, ανάμεσα στα οποία και το φιλελεύθερο παραδοσιακό κόμμα της αστικής τάξης Ουάφ.

Τα πρόσφατα επεισόδια -τα πλέον φονικά από τον περασμένο Ιανουάριο, που άφησαν πίσω τους 24 νεκρούς και κάπου 200 τραυματίες- προκλήθηκαν στη διάρκεια μιας διαδήλωσης της μειονότητας των Κοπτών (που εκπροσωπούν το 6-10% του Αιγυπτιακού πληθυσμού) εξαιτίας ενός εμπρησμού εκκλησίας τους στο Ασσουάν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Εσάμ Σαράφ μίλησε για "προβοκάτσια" και υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, πρόκειται για μια απόπειρα πρόκλησης χάους και διάλυσης».

Το θέμα αυτό εξάλλου συζητήθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου εκφράσθηκε η "βαθύτατη ανησυχία" για τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα