Προσευχή στο Γενί Τζαμί

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για πρώτη φορά μετά από περίπου 90 χρόνια, τελέστηκε το περασμένο Σάββατο στο Γενί Τζαμί η μεσημβρινή προσευχή.

Ο χώρος παραχωρήθηκε σε περίπου 50 σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής - του Μεντρεσέ, της Κομοτηνής, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο δήμαρχος και πριν από την προσευχή ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό.

Στην
όλη εκδήλωση παρών εκτός από τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Εβρου, Νίκος Παπαγεωργίου.

Οι σπουδαστές του Μεντρεσέ και οι καθηγητές τους επισκέφθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη τον Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα.

Το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως Χαμιντιγέ, χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε αρχικά ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες εβραίους της πόλης, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο συνδυάζει στοιχεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής με έντονα εκλεκτιστικά στοιχεία που ήταν κυρίαρχη αρχιτεκτονική τάση την εποχή της ανοικοδόμησης του κτίσματος. Τα στοιχεία αυτά συναντώνται έντονα και σε άλλα ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπως το Διοικητήριο, το κτίριο της παλαιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.

Το περίτεχνο ιστορικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 1986 από το υπουργείο Πολιτισμού. Το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή ακούστηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια στο πρώην Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα