Προσλαμβάνουν ξανά στο Δημόσιο

Ειδική μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στις αλλαγές που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα :

- Θα επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά.

- Θα καταργηθούν «μνημονιακές» διατάξεις στο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων.

- Θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με αντικειμενικά κριτήρια.

- Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων..

Επαναπροσλήψεις

Πιο

αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα υπάρξει «αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στο δημόσιο, των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ –ΤΕΙ».

Αυτοί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους τους την περασμένη Παρασκευή, ανέρχονται στους 3500 περίπου.

Κριτήριο αθωότητας

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε πως «θα καταργηθεί το μνημονιακό πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων» και θα «επανέλθει το κριτήριο της αθωότητας», δηλαδή δεν θα τίθεται κάποιος υπάλληλος σε αυτόματη αργία σε περίπτωση που του ασκείται πειθαρχική δίωξη.

Αξιολόγηση

Θα υπάρξει επίσης «αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια». Συνεπώς το νομοσχέδιο για ένα μόνιμο μηχανισμό αξιολόγησης στο δημόσιο το οποίο έθεσε δημόσια διαβούλευση ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές, δεν τίθεται προς συζήτηση.

Επιλογή προϊσταμένων

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως θα υπάρξει «αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων». Ουσιαστικά δεν θα ισχύσει ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων που ψήφισε η προηγούμενη βουλή και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή του ΑΣΕΠ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου, ο ίδιος εξήγγειλε πως «καμία δημόσια υπηρεσία από τους συναλλασσόμενους πολίτες δεν θα ζητά πληροφορίες που κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία», έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία εργαζομένων και πολιτών.

Δημήτρης Κατσαγάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα