Πρόσωπο της εβδομάδας στον ΑΘΗΝΑ984


Καλεσμένοι στη σημερινή εκπομπή του ΑΘΗΝΑ 9.84 «Το Πρόσωπο της Εβδομάδας», ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος και ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Ηλίας Κατσούλης. Μιλώντας στον Τάσο Παππά, μεταξύ άλλων, είπαν:

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει γενική απεργία
στη Γερμανία, για παράδειγμα; Δεν κινητοποιούνται τόσο συχνά τα συνδικάτα εκεί...

Ηλ. Κατσούλης: «Όχι, βέβαια. Αλλά όταν κινητοποιηθούν, το θέμα το οποίο τους ενδιαφέρει, επιλύεται. Όχι, βέβαια, στην έκταση που τα ίδια τα συνδικάτα θα επιθυμούσαν. Εξάλλου, πάντα θέτουν ένα στόχο υψηλότερο, από εκείνο τον οποίο πιστεύουν ότι θα πετύχουν».

Δημοσιογράφος: Εδώ, συμβιβασμός είναι ενοχοποιημένη λέξη;

Ηλ. Κατσούλης: «Βεβαίως... Όποιος έχει κάποια εξοικείωση με την ιστορία του εργατικού κινήματος -και εννοώ του εργατικού κινήματος σε εποχές άγριου καπιταλισμού-, θα ξέρει ότι το ιερότερο όπλο, το οποίο φύλαγαν "ως κόρη οφθαλμού" οι οργανωμένοι εργαζόμενοι, οι εργάτες, ήταν η γενική απεργία. Εκείνο το οποίο ήθελαν να αποφύγουν, ήταν να απαξιωθεί το όπλο της απεργίας. Ήταν το ύστατο όπλο. Το ύστατο όπλο, δεν το χρησιμοποιείς κάθε μέρα...
Ελάχιστοι έχουν καταλάβει στην Ελλάδα, σε ποια εποχή έχουμε εισέλθει. Αντιμετωπίζουμε τη σημερινή κατάσταση με τους όρους, τις έννοιες, τα κριτήρια, προηγούμενων, παρωχημένων εποχών... Αυτή τη στιγμή, ο καπιταλισμός έχει εισέλθει σε μια φάση, που τον διαφοροποιεί τελείως -ουσιαστικά, δομικά, θεσμικά-, από αυτό το οποίο προηγήθηκε και γνωρίζουμε ως καπιταλισμό. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία παγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού. Και ο καπιταλισμός δεν είναι πια ο καπιταλισμός των πλουσίων, αλλά βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, εμφάνιση ενός καπιταλισμού, ο οποίος ονομάζεται χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός. Σε αυτόν τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, την ίδια συμμετοχή έχει ο απλός πολίτης, όπου συμμετέχει, βέβαια, και με μεγαλύτερη βαρύτητα ο παλιός καπιταλιστής, ο οποίος επενδύει τα χρήματά του σε παραγωγικές διαδικασίες...».

Ν. Φωτόπουλος: «Υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης, γιατί η αλήθεια είναι -και κανείς δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του-, ότι η σημερινή κυβέρνηση, με άλλες υποσχέσεις είχε απευθυνθεί στον ελληνικό λαό -και έτσι ψηφίστηκε- και άλλα βλέπει σήμερα, ο ελληνικός λαός, να εφαρμόζονται. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί καλύτερες μέρες και όχι μόνο δεν έχουμε καλύτερες μέρες, είχε υποσχεθεί τον παράδεισο και ξυπνάμε στην κόλαση. Είχε υποσχεθεί αύξηση των μισθών, όταν ο κ. Καραμανλής έλεγε μείωση και, τελικά, όχι απλά έχουμε μείωση των μισθών, αλλά έχουμε πετσόκομμα των μισθών. Υπάρχει, λοιπόν, θέμα πολιτικής νομιμοποίησης».

Δημοσιογράφος: Έχετε μετανοιώσει που το 2007 στηρίξατε τον κ. Παπανδρέου, για να γίνει αρχηγός του ΠαΣοΚ;

Ν. Φωτόπουλος: «Όχι, δεν έχω μετανοιώσει. Είπα, ότι υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης και είμαι καθαρός. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, όταν ανέλαβε, είδε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις, κατά την άποψ
Keywords
Τυχαία Θέματα