Προσπάθειες για απλούστευση χορήγησης βίζας

Προχωρούν οι διαδικασίες για την απλούστευση της χορήγησης βίζα σε πολίτες από τρίτες χώρες, και ιδιαίτερα από τις αγορές της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ αποστέλλεται τις επόμενες ημέρες οδηγία προς τις προξενικές αρχές, όπου θα προβλέπεται η αύξηση της χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων εντός

48 ωρών και με διάρκεια έως και 5 χρόνια.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν χορήγηση βίζας σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων, ενώ αναμένεται αύξηση των ελληνικών κέντρων θεωρήσεων που λειτουργούν σε τρίτες χώρες με προτεραιότητα την Κίνα, όπου ήδη υπάρχουν τρία γραφεία.

Την ίδια ώρα, τίθεται σε ισχύ από τα τέλη Απριλίου και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το πρόγραμμα απλουστευμένης χορήγησης εισόδου για ταξιδιώτες κρουαζιέρας από την Τουρκία με προορισμό Ρόδο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο, γεγονός που αναμένεται να ενθαρρύνει τα μεγέθη των αφίξεων.

Ήδη, σημειώνεται σταθερή μεσοσταθμική αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων κατά το πρώτο δίμηνο του 2013, σε συνέχεια της χθεσινής καλής πορεία, με 1 εκατ. θεωρήσεις συνολικά και αύξηση 30,2% σε σχέση με το 2011.

Ο πρόεδρος του HATTA Γ. Τελώνης, τόνισε κατά την διάρκεια της Γ.Σ. ότι ήρθε η ώρα ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού και πολύ σύντομα θα φτάσουμε τα 20 εκατ.
επισκέπτες.

Για το 2013 αναμένονται ακόμα καλύτερα νούμερα στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για σταθερό ωράριο στα μουσεία από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Εντούτοις δεν υπάρχει ακόμα καμία εξέλιξη αναφορικά με την μείωση του ΦΠΑ, η οποία θα μπορούσε να τονώσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Α. Λιάσκος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μέχρι τώρα αριθμοί στον τομέα των αφίξεων είναι ενθαρρυντικοί και ότι «οι προσπάθειες πιάνουν τόπο».

Την ίδια ώρα, τις ανησυχίες των Ελλήνων καταθετών επιχείρησε να αμβλύνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, δήλωσε πεπεισμένος πως στο τέλος θα επικρατήσει η αναγκαία ψυχραιμία.

«Η Κύπρος το πέτυχε αυτό το 1974. Θα το πετύχει πολύ περισσότερο σήμερα» σημείωσε παράλληλα. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Κ. Χατζηδάκης διαμήνυσε πως «οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες χάρη στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση, με τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, την απόφαση του Eurogroup για το χρέος μας, την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

«Αξιόπιστοι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως εντός οκτώ ετών, ο κλάδος θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 220.000 νέες θέσεις εργασίας» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερθείς στην πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της τουριστικής πολιτικής της χώρας, απαρίθμησε τα εξής:

1.Απελευθερώσαμε τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες.

2. Αξιοποιούμε τα περιφερειακά μας αεροδρόμια. Έχουμε ήδη διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε το ΤΑΙΠΕΔ στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα καταστήσουμε τα αεροδρόμια από απλές πίστες προσγείωσης- απογείωσης σε τοπικούς πυλώνες
ανάπτυξης.

3. Εν εξελίξει η διαδικασία για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης και κατόπιν -μέχρι το Σεπτέμβριο- θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.

4. Προχωρά η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε το επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας. Συνολικά, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι τον Μάιο θα έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων την μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

5. Κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ήδη είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα δημόσιας δαπάνης 456 εκατομμυρίων ευρώ για το εμπόριο, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό.

6. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και χωρίς καθυστερήσεις, θα θέσουμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών.


Ρεπορτάζ: Χριστάννα Κούσιου

Keywords
Τυχαία Θέματα