ΟΟΣΑ για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σχέδια για την καταπολέμηση σε παγκόσμιο επίπεδο της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 (των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικά αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Το μεγάλου βεληνεκούς σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση «της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετακίνησης των κερδών»

παρουσιάσθηκε από τον ΟΟΣΑ σε αντίδραση στις διαρκείς επικρίσεις για τους χαμηλούς φόρους που πληρώνουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Google.

Ο Πασκάλ Σεν Αμάν, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ για φορολογικά θέματα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις πολυεθνικές που διοργανώνουν τις δραστηριότητές τους με τρόπο, ώστε να πληρώνουν χαμηλούς φόρους. «Γνωρίζουν (οι πολυεθνικές) ότι η χρυσή εποχή του "δεν πληρώνουμε πουθενά φόρους" έχει παρέλθει», δήλωσε. Η προσπάθεια αναδιάταξης των διεθνών φορολογικών κανόνων αποτελεί μία ευκαιρία να αποτραπεί το «παγκόσμιο φορολογικό χάος», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι η αποτυχία δράσης μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη μονομερούς δράσης από τις χώρες μέλη. Οι χώρες που δεν μετέχουν στον ΟΟΣΑ, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα προσκληθούν να συμμετέχουν στην αναμόρφωση των κανόνων σε ισότιμη βάση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες από μία δεκάδα προτάσεων για να εμποδίζεται η δημιουργία κενών μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων και να αντιμετωπίζονται πρακτικές που διαχωρίζουν τεχνητά το φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα που το δημιουργεί. Περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση καταχρήσεων φορολογικών συνθηκών, την αποτροπή φοροαποφυγής με την μετατόπιση άυλων στοιχείων μεταξύ των εταιρειών των ομίλων και την εξουδετέρωση της επίπτωσης «υβριδικών» δομών που χρησιμοποιούνται για να μειώνεται κατά πολλά δισ. δολάρια η φορολογία.

Η επίδραση του σχεδίου θα εξαρτηθεί από τη βούληση των χωρών να κάνουν συμβιβασμούς την επόμενη διετία, καθώς θα διαμορφώνονται οι λεπτομέρειες των προτεινόμενων αλλαγών.

Ο φορολογικός εταίρος της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών PwC κ. Ρίτσαρντ Κόλιερ είπε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην παγκόσμια φορολογία», αλλά προειδοποίησε ότι οι αλλαγές δεν θα είναι γρήγορες και εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη δέσμευση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα