Προτάσεις για συνέχιση κινητοποιήσεων

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων έως και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να προτείνει στους Συλλόγους των Διδασκόντων, η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), που συνεδρίασε σήμερα.

Αν οι προτάσεις γίνουν αποδεκτές από τους Συλλόγους, τότε οι κίνδυνοι για την εξεταστική περίοδο των φοιτητών θα είναι μεγάλοι.

Σύμφωνα με την απόφαση τής ΠΟΣΔΕΠ: «Οι Πανεπιστημιακοί βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση να καταφύγουμε αμέσως σε απεργιακές κινητοποιήσεις,

δηλαδή κατά τη διάρκεια τής εξεταστικής περιόδου, ένα μέτρο που στην πολύχρονη ιστορία τού κλάδου έχει χρησιμοποιηθεί με πολλή μεγάλη φειδώ. Καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να κατανοήσουν τα αιτήματά μας και να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Ζητάμε, επίσης, από τον συνάδελφο, υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, να δηλώσει δημόσια και να στηρίξει αποτελεσματικά τους πανεπιστημιακούς και τα δίκαια αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές και δίκαιη συμμετοχή στην κατανομή των βαρών για τη διέξοδο από την κρίση», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Απόψε, στις 8 το βράδυ, οι καθηγητές Πανεπιστημίου προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι Πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν «σε όλους τους τόνους τις νέες εξαγγελθείσες μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών. Η μεσοσταθμική μείωση τού 17,5% έρχεται σε συνέχεια ήδη μεγάλων μειώσεων τής τάξης του 25% στους μισθούς μας από το 2009. Αν εφαρμοσθούν οι εξαγγελθείσες περικοπές, η συνολική μείωση των αποδοχών μας θα φτάσει το 40-45%.

Πιο συγκεκριμένα, πανεπιστημιακός που εισέρχεται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, μετά από πολυετείς σπουδές και την καθιερωμένη πλέον θητεία σε απλήρωτη διδασκαλία, θα αμείβεται με 950 ευρώ καθαρά, ενώ οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοβάθμιου καθηγητή στο πέρας της σταδιοδρομίας του, θα είναι περίπου 1.900 ευρώ», επισημαίνεται.

Και οι Πανεπιστημιακοί καταλήγουν: «Είναι προφανές ότι πρόκειται για πλήρη απαξίωση των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αφού οι όποιες προσπάθειες να επαναπατριστούν οι συνάδελφοί μας από το εξωτερικό, όχι μόνο δεν έχουν πλέον νόημα, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι νεοεκλεγέντες Έλληνες επιστήμονες, που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχουν αποποιηθεί το διορισμό τους.

Εν ενεργεία καθηγητές όλων των βαθμίδων φεύγουν για το εξωτερικό και νέοι επιστήμονες δεν μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν θέση στα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά είτε φεύγουν κατευθείαν, είτε απλώς δεν επιστρέφουν, ενώ 850 νέοι επιστήμονες, που εδώ και τρία χρόνια έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν διοριστεί, βρίσκονται σε απόγνωση κι αναζητούν διέξοδο σε Ιδρύματα τού εξωτερικού, με κίνδυνο να μην επιστρέψουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Σύμφωνα με στοιχεία των Πανεπιστημιακών, ο απεργιακός χάρτης των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

-ΕΜΠ: απόφαση ΓΣ για απεργία από Τρίτη 11 έως Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

- (ΑΣΚΤ) Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών: απεργ

Keywords
Τυχαία Θέματα