Πρώτη απειλή η αλ Κάιντα για την Ιντερπόλ

Η αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτήν παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του κόσμου παρά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Οι αεροπορικές εταιρίες και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιμετωπίζουν
τον μεγαλύτερο κίνδυνο με τους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια για να ταξιδεύουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί σε μία περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νομπλ στο περιθώριο διάσκεψης για τις αερομεταφορές στη Σιγκαπούρη.

"Ακόμα και πριν εντοπιστεί και σκοτωθεί ο μπιν Λάντεν, η μεγαλύτερη απειλή δεν ήταν μόνο η αλ Κάιντα, αλλά οι συνδεόμενες με αυτήν τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Θεωρώ ότι αυτή παραμένει η μεγαλύτερη απειλή τώρα όπως και πριν από τον θάνατό του. Η αεροπορική βιομηχανία συνεχίζει να είναι ο πρωταρχικός στόχος των τρομοκρατών, αλλά έχουμε δει από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας κλπ ότι επικεντρώνονται επίσης στις μαζικές μεταφορές. Αλλά οι αερομεταφορές εξακολουθούν να συνιστούν έναν ιδιαίτερο στόχο."

Ενας σημαντικός παράγοντας ανησυχίας, είπε ο ίδιος, είναι η χρήση κλεμμένων ή απολεσθέντων διαβατηρίων και το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν αντιπαραβάλλουν τα διαβατήρια των επιβατών με κάποια βάση δεδομένων απολεσθέντων εγγράφων.

"Μία στις δύο διεθνείς πτήσεις δεν ελέγχεται. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο πτήσεις κάθε χρόνο που δεν ελέγχονται," είπε ο Νομπλ.

"Γνωρίζουμε ότι αν οι τρομοκράτες μπορούν να μετακινούνται από χώρα σε χώρα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί αυτό συνιστά κίνδυνο για όλες τις χώρες και σε ό,τι αφορά στην Ιντερπόλ αυτός είναι ο υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνος που επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου."

Ο Νομπλ είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν ελέγχους σε 490 εκατομμύρια διαβατήρια το 2010 και διαπίστωσαν ότι 40.000 από αυτά έχουν καταγραφεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Η βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, σύμφωνα με τον Νομπλ, περιέχει λεπτομέρειες για 16 εκατομμύρια απολεσθέντα διαβατήρια και 12 εκατομμύρια ταυτότητες.

"Η κάθε χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ανθρώπους εκείνους για τους οποίους γνωρίζει τα λιγότερα, που συνήθως είναι ξένοι," είπε ο Νομπλ.

"Επομένως το πρωταρχικό μέλημα για κάθε χώρα θα πρέπει να είναι να συγκεντρώνει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για τους ξένους υπήκοους όταν φθάνουν στο έδαφός της ώστε να μπορεί να αποφασίσει υπέρ ή κατά της έκδοσης βίζας. Και αυτό γίνεται ελέγχοντας τα προσωπικά έγγραφα και με το να μοιράζεται πληροφορίες μέσω των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, μέσω της αστυνομίας και μέσω της Ιντερπόλ παγκοσμίως." 
Keywords
Τυχαία Θέματα