Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Ένα αβέβαι πολιτικό και οικονομικό τοπείο στην χώρα μας παρουσιάζουν δημοσιεύματα, αναλύσεις και ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα, καθώς και τα μηνύματα

που έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επαυξάνουν τη δυναμική για συνολική αναθεώρηση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για λιτότητα.

Επίσης, σημειώνεται ότι πολλοί τώρα κάνουν λόγο για στήριξη επιλογών που θα ωθούν στην ανάπτυξη, αλλά το ερώτημα που θέτουν είναι: πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις;

CNN: "O θυμός τρέφει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη - οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία δείχνουν πώς τα εξρεμιστικά ακροδεξιά κόμματα κερδίχουν υποστήριξη ποντάροντας στην εκτεταμένη δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, την κοινωνική αναταραχή και τη μετανάστευση".

«Ελληνική απειλή για εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής συμφωνίας διάσωσης»: Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του BBC, το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Το οικονομικό χάος προκάλεσε τεράστια κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και οδήγησε σε μια βαθιά δυσπιστία προς τα κόμματα που θεωρούνται "αρχιτέκτονες" της λιτότητας» αναφέρει το BBC.

«H EE κινείται προς χαλάρωση της μέγκενης της λιτότητας», γράφει ο βρετανικός Guardian. «Οι Βρυξέλλες καλούν σε αλλαγή προς την ανάπτυξη, καθώς ο ηγέτης της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας εντείνει την ελληνική ανταρσία» συνεχίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την ανάπτυξη.

Η «Washinghton Post» αναφέρει ότι υπάρχει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για το κοινό νόμισμα, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά χρειάσθηκαν μόλις 12 ώρες εκλογικής διαδικασίας για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα, επαναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες περιόρισαν την επιρροή των δύο κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές προσβλέπουν στην αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης και στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο. Οι ξένοι ηγέτες ωστόσο δεν άφησαν χθες πολλά περιθώρια αλλαγής του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την εμμονή της στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, επανέφερε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι Financial Times γράφουν ότι η Αριστερά επιτίθεται στη βάρβαρη λιτότητα. Επισημαίνουν ότι η Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα