Προϋπόθεση η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο Δημόσιο

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα, τόνισε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Διοργανώθηκε τα συναρμόδια υπουργεία Δ. Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.. Όπως ανέφερε, η απλούστευση διαδικασιών και δομών είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι και μετρήσιμη. Προϋπόθεση για την απλούστευση είναι η διασφάλιση της οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων.

Αιτούμενο των μεταρρυθμίσεων είναι

η εύρυθμη λειτουργία της δημοσίας διοίκησης, σημείωσε. Προϋπόθεση γι αυτήν είναι η επιτυχία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία είναι τελικά απαραίτητη για την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Βολουδάκης σημείωσε ότι άμεσα πρέπει να διασφαλισθεί η πραγματική λειτουργία της πύλης «Διαύγεια», στην οποία πρέπει να αναρτάται το σύνολο των νόμων και των αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Όπως είπε, «δεν αναρτώνται όλα όσα θα έπρεπε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα».

Πρώτος στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγιστοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση της διαδικτυακής πύλης «Ερμής» με αύξηση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ήδη μέσω του «Ερμής» είναι δυνατόν να αναζητήσει ο πολίτης κάποια πιστοποιητικά είτε παραλαμβάνοντάς τα τελικά από ΚΕΠ, είτε παραλαμβάνοντάς τα ηλεκτρονικά. Επιπλέον, ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές προς το Δημόσιο.

Δεύτερος στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Αυτό θα γίνει με ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση των δεδομένων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ενοποιηθούν όλα τα Μητρώα, προϋπόθεση και για την εύκολη συναλλαγή του πολίτη με τις υπηρεσίες.

Συγχρόνως, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που θα χρησιμοποιηθεί κατά τις διαδικασίες αξιολόγησης υπηρεσιών, δομών και προσωπικού. Όπως σημείωσε «δεν μπορεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση χωρίς να έχουμε έτοιμο το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων» και είπε ότι θα μελετηθούν τα στοιχεία της εταιρείας επιχειρησιακού λογισμικού SAP, που ανέλυσε δεδομένα αξιολόγησης προσωπικού και δομών σε άλλα κράτη.

Τρίτος στόχος, είπε ο κ. Βολουδάκης, είναι η δημιουργία συνθηκών συνολικής ψηφιακής ανάπτυξης σε κάθε τομέα της Δημόσιας Διοίκησης «με άνθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ψηφιακής συμμετοχής». Μεταξύ άλλων, οι πολυπληθείς, μόνιμες επιτροπές και συμβούλια θα αντικατασταθούν από ευέλικτες δομές. Κομβικό ρόλο σε όλο το έργο θα έχει το γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα δημιουργηθεί Γραφείο Ψηφιακής Σύγκλισης που θα έχει το συντονισμό και την επίβλεψη όλων των ψηφιακών δράσεων.

Όπως τόνισε, ο κ. Βολουδάκης πρέπει ν' αλλάξ

Keywords
Τυχαία Θέματα