«Ρεαλιστικός στόχος η συμφωνία»

«Η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική. Προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας», δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι στην Φραγκφούρτη, παρουσία και του

Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πρόσθεσε πως η ελληνική αντιπροσωπία είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον κεντρικό τραπεζίτη κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου ήταν η αποφυγή εμπλοκής στην άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί αύριο το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα και να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Προηγήθηκε διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι υπάρχουν αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των διαφορετικών κόκκινων γραμμών από την πλευρά των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84 από τις Βρυξέλλες οι θεσμοί δεν επιβεβαιώνουν καμία διάσταση απόψεων μεταξύ τους.
Ωστόσο, η πλευρά του ΔΝΤ φέρεται να ζητά να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει σε περίπτωση μικρότερων στόχων στο πρωτογενές πλεόνασμα και στα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε σήμερα ότι το Ταμείο δεν πιέζει για μεγάλης κλίμακας ελάφρυση στο ελληνικό χρέος, διαψεύδοντας το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times.

Την ίδια ώρα, την αισιοδοξία του για ένα καλό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Euronews.

«Αυτό που δείχνουν οι προβλέψεις μας είναι ότι, εάν υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, εάν επιστρέψουμε στη λογική της συνεργασίας τότε υπάρχει χώρος ελιγμών για μια ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα γιατί τα θεμελιώδη στοιχεία είναι σε καλύτερη κατάσταση» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων , υπογραμμίζοντας πως «προϋπόθεση πρώτα από όλα είναι μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και πρέπει να την έχουμε οπωσδήποτε και σύντομα».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, προχωρά σε καλύτερο κλίμα.

O κ. Μοσκοβισί είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ενώ ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, έγινε στις 20:00 ώρα Ελλάδας, αφού επέστρεψε ο κ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες.
«Η συζήτησή μας ήταν σε τεχνικό επίπεδο. Ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά εποικοδομητική, στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που ψάχνουμε από κοινού να βρούμε» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο υπουργός εξήγησε στη συνέχεια ότι με τον κ. Μακρόν «έχει μια πολύ καλή σχέση στο τεχνικό επίπεδο».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».

Στην ερώτηση αν συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως συζήτησαν για «χρηματοοικονομικά, δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και τις εκπρόθεσμες οφειλές».

Στόχος της συζήτησης, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ήταν το «πως μπορεί συνολικά να βρεθεί μια συμφωνία που να μην είναι απλώς συμφωνία αλλά και ουσιαστική επίλυση της κρίσης των τελευταίων ετών».

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συναντάται στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Μαδρίτη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογο του, Λουίς ντε Γκίντος.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα