Ρευστότητα για όλους πλην Ελλάδας

Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά και επίσημα από τη Δευτέρα έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας από τη Λευκωσία. Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της

Ελλάδας, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε με νόημα.

Η ΕΚΤ "είναι όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός", σημείωσε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει επί του παρόντος σε αγορές ελληνικών ομολόγων και παρουσίασε τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

ΕΚΤ είναι ο πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες", δήλωσε απατώντας σε ερώτηση του Capital.gr. "Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη", δήλωσε.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: "Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε - εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση - να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα.

Για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί».

Απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης

"Ένας κανονισμός που πρέπει να σεβαστούμε είναι η Συνθήκη και αυτό μας απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση ή το τύπωμα χρήματος για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα, με τις τράπεζες να φέρνουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να αγοράζουν χρέους. Οι κανονισμοί μας το απαγορεύουν αυτό", σημείωσε ερωτηθείς για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσεις τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους.

Από 9 Μαρτίου οι αγορές

Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

"Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες", δήλωσε.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον "μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα".

Άρση περιορισμών κεφαλαίων στην Κύπρο σε ένα μήνα

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως σε ένα μήνα το αργότερο θα έχουν εγκαταλειφθεί οι περιορισμοί κεφαλαίων. Απέδωσε μάλιστα την καθυστέρηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Κυβερνητικές πηγές για απόφαση ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός απόψε αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα