Ρεν: Οικονομική και Νομισματική Ένωση 2

Κάλεσμα για την έναρξη της επόμενης φάσης της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης της Ευρωζώνης με τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα καταλήγει με τη μεταφορά μεγαλύτερου μέρους της εθνικής κυριαρχίας και ευρύτερου επιμερισμού των κινδύνων ανάμεσα στις 17 χώρες απηύθυνε ο επίτροπος για τις οικονομικές νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.Την ίδια ώρα, την εκτίμησή του πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει πιθανότατα σε μία ακόμα παγκόσμια ύφεση διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires
ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody΄s Analytics, Mark Zandi.

«Είναι ώρα να προχωρήσουμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πως θα ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης 2, ώστε η Ευρωζώνη να έχει μία στερεή βάση για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.» τόνισε ο Ρεν σε ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο Ρεν πρόσθεσε πως η έκδοση αμοιβαίου χρέους δεν είναι μπορεί να είναι εύκολη ή γρήγορη. «Δεν υπάρχει καμία κίνηση που να παρέχει από μόνη της μία μοναδική πειστική λύση στα πολύπλοκα προβλήματα της πολύπλοκης Ευρωζώνης,» τόνισε ο Ρεν .

Στη συνέχεια ο επίτροπος υπερασπίστηκε την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης που θα περιλαμβάνει την εγγύηση καταθέσεων και τη δημιουργία ταμείου για τη διάλυση διασυνοριακών τραπεζών. «Το βασικό σημείο είναι το ίδιο: ο επιμερισμός του κινδύνου στο σχήμα εγγύησης καταθέσεων είναι δύσκολο να ανταποκριθεί με μία αποκεντροποιημένη ευθύνη για την επόπτευση των τραπεζών», σημείωσε ο Ρεν.
 

Moody΄s: Έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση 
 
Την εκτίμησή του πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει πιθανότατα σε μία ακόμα παγκόσμια ύφεση διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody΄s Analytics, Mark Zandi.

Σύμφωνα με τον Zandi η κατασκευή αυτού του σεναρίου είναι εύκολη εάν η έξοδος της Ελλάδας έχει ως συνέπεια το φαινόμενο της μετάδοσης.

Ο οικονομολόγος του οίκου επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να υποχωρήσουν σε ότι αφορά τα αιτήματά τους για δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι αντιπαραγωγικά.

«Πιέζουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα και ίσως την Ιταλία με έναν τρόπο που δεν βοηθάει κανενός το στόχο,» σημείωσε ο Zandi. Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους και επιστρέψουν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς «αλλά εάν προσπαθήσεις να το κάνεις πολύ γρήγορα απλά δεν θα δουλέψει,» τόνισε ο Zandi.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ισπανία ο οικονομολόγος σημείωσε πως μετά τη συμφωνία για τις τράπεζες οι πιθανότητες αποφυγής κρατικής διάσωσης και σταθεροποίησης της οικονομίας είναι ίσες.
 

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα