Ρουάντα: Γαλλικές Αντιδράσεις

Ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, πρωθυπουργός της Γαλλίας την εποχή της γενοκτονίας στη Ρουάντα, χαρακτήρισε "κακόβουλο ψεύδος" της κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Γαλλίας ο πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκαμέ εμπλέκοντας το Παρίσι στην τραγωδία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (1993-1995) εξέφρασε τη λύπη του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe

1 για το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση σχεδίαζε να στείλει εκπρόσωπό της στο Κιγκάλι για τις τελετές της 23ης επετείου της σφαγής του 1994, διότι "όσα συμβαίνουν ήσαν προβλέψιμα δεδομένου αυτού που είναι ο κ. Καγκαμέ και της μόνιμης πρακτικής του".

Οι αρχές της Ρουάντας αφαίρεσαν τη διαπίστευση του πρεσβευτή της Γαλλίας στις εκδηλώσεις μνήμης, όπου επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη γαλλική κυβέρνηση στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, το ταξίδι της οποίας στο Κιγκάλι ματαιώθηκε μετά τις δηλώσεις του Πολ Καγκαμέ που κατηγόρησε το Παρίσι ότι "διαδραμάτισε άμεσο ρόλο στην προετοιμασία της γενοκτονίας" και ότι συμμετείχε "ακόμη και στην πραγματοποίησή της".

Για τον Εντουάρ Μπαλαντίρ, ο Πολ Καγκαμέ "επιδιώκει συνεχώς να κατηγορεί τη Γαλλία, τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει κατορθώσει, είκοσι χρόνια μετά, να ενώσει τον λαό της Ρουάντας".

Γαλλία δεν είναι κατά κανένα τρόπο συνεργός στη γενοκτονία, αντίθετα είναι η μόνη από όλες τις χώρες του κόσμου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει ανθρωπιστική επιχείρηση για να αποφευχθεί γενικευμένη σφαγή".

"Η κυβέρνηση της οποίας ήμουν επικεφαλής μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της έβαλε τέλος σε κάθε αποστολή όπλων στη Ρουάντα και απέσυρε τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις", είπε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της δεξιάς (UMP) που συγκατοικούσε τότε με τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

Ο πρώην πρωθυπουργός επαίνεσε τον γαλλικό στρατό για την στάση του και αποκάλυψε ότι κατά το διάστημα της γενοκτονίας "είχε ζητήσει από τις γαλλικές δυνάμεις να μην πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στο κέντρο της Ρουάντας για να μην εμπλακούν σε έναν εμφύλιο πόλεμο".

Η Γαλλία, σύμμαχος του καθεστώτος των Χούτου που έμελλε να διαπράξει την γενοκτονία, ο ρόλος της οποίας στις σφαγές παραμένει αμφιλεγόμενος, είχε ανακοινώσει, μετά την εκτόξευση των κατηγοριών του Πολ Καγκαμέ, ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, για να ανακοινώσει αργότερα ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρεσβευτή της στο Κιγκάλι.

Ο Πολ Καγκαμέ, ο οποίος αποφεύγει τις εναντίον του κατηγορίες για τον ρόλο του στην αποσταθεροποίηση της γειτονικής Δημοκρατίας του Κονγκό και για τις αυταρχικές παρεκτροπές της ηγεσίας του, τορπιλλίζει με τις νέες δηλώσεις του την αργή διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στη Ρουάντα και τη Γαλλία, που ξεκίνησε από την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί και συνεχίσθηκε υπό τον Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία παραδέχθηκε το 2010 "σοβαρά σφάλματα εκτίμησης" στη Ρουάντα, αλλά έχει αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη.

Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούλιο 1994, περί τους 800.000 άνθρωποι, μέλη της φυλής Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου, σφαγιάσθηκαν από εξτρεμιστές Χούτου στη Ρουάντα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα