Ρουμανία: νέο κοίτασμα ουρανίου

Το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης ενός νέου κοιτάσματος ουρανίου στην κοινότητα Γκρίντις (ανατολική Ρουμανία), υπό την προϋπόθεση ότι,το κοίτασμα ουρανίου που, ήδη, αξιοποιείται θα εξαντληθεί, εξετάζει η κυβέρνηση της Ρουμανίας, έπειτα από την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος που έχει ως βάση τη σχετική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται περίπου στα 91,43 εκατομμύρια ευρώ. Η μέση, ετήσια ικανότητα εκμετάλλευσης ουρανίου "αγγίζει" τους 124.000 τόνους και το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε διάστημα 108 μηνών. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την Εθνική Εταιρεία

Ουρανίου (με έδρα το Βουκουρέστι) και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην έκθεση τεκμηρίωσης, οι εισηγητές του υπουργείου Οικονομίας, επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι, η αύξηση της ανάπτυξης των νέων πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως εγείρει και το θέμα της κάλυψης βασικών αναγκών στην προμήθεια καυσίμων, δηλαδή της αγοράς ουρανίου.

"Το θέμα των καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος. Επιπλέον, από το 2020 και έπειτα, οι διαθέσιμες πηγές ουρανίου δεν θα μπορούν να καλύψουν ολοκληρωτικά τη ζήτηση και οι τιμές θα σημειώνουν άνοδο", τονίζεται - μεταξύ άλλων - στην έκθεση.

Τα επιχειρήματα των ειδικών βασίζονται στην ανάπτυξη των σχεδίων για τις νέες πυρηνικές μονάδες (558 σε διάφορα στάδια πρότασης, σχεδιασμούς ή κατασκευής, ανά τον κόσμο). Από τις προβλέψεις που σχετίζονται με την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών προκύπτει ότι, η ζήτηση για ουράνιο θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές την επόμενη δεκαετία. "Οι διαθέσιμες πηγές ουρανίου δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτό το μέγεθος της κατανάλωσης και γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαίες νέες πηγές", αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Η Ρουμανία χρησιμοποιεί ουράνιο ως καύσιμο στον πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα (νοτιοανατολική Ρουμανία), στον οποίο δύο αντιδραστήρες λειτουργούν και άλλοι δύο σχεδιάζεται να κατασκευαστούν.

Η Εθνική Εταιρεία Ουρανίου εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα στην περιοχή Κρουτσέα- Μποτουσάνα και η άδεια λήγει τον Απρίλιο του 2015. Το κοίτασμα αναμένεται να εξαντληθεί, υπογραμμίζεται στην έκθεση τεκμηρίωσης του υπουργείου Οικονομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα