Σχέδιο δράσης Μιανμάρ-ΟΗΕ

Η Μιανμάρ και ο ΟΗΕ υπέγραψαν σήμερα «ένα σχέδιο δράσης» ώστε να σταματήσει η στρατολόγηση παιδιών από τον στρατό και να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή οι ανήλικοι που έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις του, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Σε μια έκθεσή τους για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τον στρατό της Μιανμάρ

ότι στρατολογεί ανήλικους, αλλά και ότι χρησιμοποιεί παιδιά ως αχθοφόρους στη γραμμή του μετώπου. Ο στρατός της χώρας περιλαμβάνεται σε έναν κατάλογο με 32 ομάδες και στρατούς από όλο τον κόσμο που κατηγορούνται για κατ' εξακολούθηση εγκλήματα κατά των ανηλίκων.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και έξι ομάδες ανταρτών εθνοτικών μειονοτήτων της Μιανμάρ, όμως η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα «έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων» δεν αφορά παρά μόνο τον στρατό της χώρας.

Η συμφωνία «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να στρατολογούνται και να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι αυτό δεν θα γίνεται πια», σχολίασε ο Ασόκ Νίγκαμ, αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

Παράλληλα βάσει της συμφωνίας ο οργανισμός θα μπορεί να κάνει ελέγχους στη χώρα.

«Θα μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με το υπουργείο Άμυνας και να επισκεφθούμε πολλές στρατιωτικές μονάδες για να εντοπίσουμε ανήλικα παιδιά, αν υπάρχουν, να τα καταγράψουμε, να τα απελευθερώσουμε και να τους προσφέρουμε βοήθεια για να επανενταχθούν στην οικογένειά τους», διευκρίνισε ο Ράμες Σρέστα, εκπρόσωπος της Unicef στη Μιανμάρ.

Η Unicef θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε ο Σρέστα.

Πάντως ο ίδιος δεν έκανε καμία εκτίμηση για τον αριθμό των παιδιών που ενδέχεται να έχουν στρατολογηθεί από τον στρατό της Μιανμάρ, αν και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των καταγγελιών για την στρατολόγηση ανηλίκων σε στρατούς αυξήθηκε από 197 το 2010 σε 243 το 2011, κυρίως χάρη στην ευαισθητοποίηση που υπάρχει για το πρόβλημα και τον νέο μηχανισμό καταπολέμησης της αναγκαστικής εργασίας που εφαρμόζει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα