Σχέδιο για μείωση της ροής προσφύγων προς ΕΕ

Μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι ενέκριναν ένα κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Τουρκία, από την πλευρά της, δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί. Σε αντάλλαγμα, παίρνει την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.. Ωστόσο, αυτό θα γίνει την Άνοιξη του
2016 και υπό την αίρεση ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της. Επίσης, η Ευρώπη υποσχέθηκε στην Άγκυρα την επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Τέλος, η Τουρκία θα πάρει ένα σημαντικό ποσό από την Ε.Ε. το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δις ευρώ.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η αναβάθμιση της FRONTEX, που μέσα στους επόμενους μήνες θα αποκτήσει επιχειρησιακό χαρακτήρα, αναλαμβάνοντας και την επιστροφή μεταναστών, οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα, στις χώρες τους.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν για καταβολή 2,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Όσον αφορά τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλά «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ». Κι έδωσε βάρος στην επίλυση της κρίσης στη Συρία. Εξερχόμενος της Συνόδου τόνισε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου. "για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία", ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ κινείται με ρυθμούς χελώνας στο προσφυγικό, αλλά στη σωστή κατεύθυνση.

Υπήρξε κι ένα επεισόδιο μεταξύ του κ. Τουσκ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, με τον δεύτερο να εξαπολύει βολές κατά του πρώτου, επειδή την περασμένη εβδομάδα έβαλε την Ιταλία στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία ως μέλη της Ε.Ε. που είχαν παραβιάσει κανόνες της Ένωσης στον χειρισμό των μεταναστώπου. "Ο πρόεδρος Τουσκ έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών," είπε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, που έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες επί πολλά έτη, είχε δώσει "μαθήματα πολιτισμού και γενναιοδωρίας" σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα