Σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει δόντια με τερηδόνα και διαβρώσεις

Περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν δόντια με κάποιο πρόβλημα, συνήθως διαβρώσεις και τερηδόνα, χωρίς να πηγαίνουν στον γιατρό για να κάνουν θεραπεία.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 621 εκατομμύρια μικρά παιδιά που επίσης έχουν ανάλογο πρόβλημα στα νεογιλά δόντια τους, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια τον πληθυσμό της Γης (το 43% των συνολικά 7 δισ. κατοίκων) που χρειάζεται επίσκεψη σε οδοντογιατρό. Αυτό εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που προειδοποιεί ότι

η έκταση του εν λόγω προβλήματος δημόσιας υγείας έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα διεθνώς.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Βάγκνερ Μαρσένες του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οδοντιατρικό περιοδικό "Journal of Dental Research", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν (μεταανάλυση) στοιχεία από 378 μελέτες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 4,7 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η στατιστική ανάλυση προβλέπει ότι πάνω 190 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που χρήζουν οδοντιατρικής θεραπείας, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν χώρες όπως η Λιθουανία όπου πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού (68%) έχουν πρόβλημα τερηδόνας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δόντια με τερηδόνα μπορεί στην πορεία να σημαίνουν πόνο, μόλυνση, απουσία από τη δουλειά ή από το σχολείο, καθώς και πιθανό πρόβλημα ανάπτυξης για ένα παιδί. Η φθορά εμφανίζεται συνήθως, όταν μικροοργανισμοί ή οξέα στο στόμα καταστρέφουν σταδιακά τα εξωτερικά σκληρά στρώματα του δοντιού. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, μπορεί το δόντι να χρειαστεί σφράγισμα ή να εμφανιστούν ουλίτιδα, αποστήματα κ.α.

Η κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η διατροφή, κυρίως η κατανάλωση τροφών και ποτών με ζάχαρη.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://jdr.sagepub.com/content/early/2015/02/28/0022034515573272.abstrac...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα