Αγώνας δρόμου για την Κυβέρνηση

Εντολή να εντείνουν τις προσπάθειες για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να περάσει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, έδωσε ο πρωθυπουργός απορρίπτοντας τη λύση μίας συμφωνίας «γέφυρα». Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της δεύτερης συνάντησης, στις 13:30μμ, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου
και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών. Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων θα υπάρξει αύριο, κατά τη νέα συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

«Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας. Αν ακολουθηθούν τα συμφωνηθέντα, στις 18 του μήνα θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μίλησε για μία σκληρή διαπραγμάτευση σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που υπονομεύουν τη συμφωνία. Παράλληλα έκανε λόγο και για λόμπι ξένων συμφερόντων που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα με το κουαρτέτο να επιμένει σε επίσπευση του χρονοδιαγράμματος κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, αιχμές για τους Έλληνες διαπραγματευτές του ασφαλιστικού άφησε μιλώντας το πρωί στο ΜΕΓΚΑ ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς. "Τα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται για το συνταξιοδοτικό, δεν ήξεραν κοινωνική ασφάλιση. Εγώ δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και θέλω να φύγω από το υπουργείο μια ώρα νωρίτερα", είπε χαρακτηριστικά.

"Εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, τόνισε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης. "Θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Δεν θα φέρουμε από το παράθυρο στην εξουσία το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα", υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης να προωθήσει νέο εκλογικό νόμο χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.

Για δυο επιλογές που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως προσεχές διάστημα έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο "Mega". Όπως είπε "ή κάνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού δυο ετών που στηρίζεται από κόμματα και προχωρά με αντιπολίτευση τον Λαφαζάνη ή θα κάνει εκλογές και αυτή την κυβέρνηση θα την επιβάλλει ο ελληνικός λαός διότι πλειοψηφίες αυτού του είδους όπως ονειρεύεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν".

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει στον real.gr πως "όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα τρίτο μνημόνιο".

"Τα «φάλτσα» και οι προσωπικές στρατηγικές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτήν τη συγκυρία", δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Παράλληλα, χαρακτήρισε ατυχείς και προβληματικές τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση

Είχε προηγηθεί η επιστολή της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις επιθέσεις εις βάρος της. Εξαπέλυε επίθεση εναντίον του Δημήτρη Μάρδα και του Γιάννη Πανούση, κάνοντας λόγο για «σειρά προσβλητικών δηλώσεων» σε βάρος της.

Τα οργανωτικά του εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 4μμ.
Keywords
Τυχαία Θέματα