Σε απόγνωση για το προσφυγικό οι Βρυξέλλες

Οι προθέσεις, σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναχαιτιστεί ο όγκος των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, ακόμη και με την αξιοποίηση στρατιωτικών μέσων, έχει εμφανείς αδυναμίες, που δείχνουν όμως τον πανικό και την απόγνωση των Βρυξελλών.

Το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα, εξελίσσεται με μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη, που έχει δημιουργηθεί από πολλές αιτίες, οφείλεται όμως και στην ανυπαρξία Κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. Η προβλεψιμότητα, η διορατικότητα,

η ευελιξία, η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών, ο διάλογος και ενίοτε ο επωφελής συμβιβασμός, είναι οι «αρετές» της Διπλωματίας, που απουσιάζουν παντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν έχει κατορθώσει να μπει στη φάση της Πολιτικής ολοκλήρωσης και να μετεξελιχθεί σε πολιτική οντότητα με ενιαία οικονομική και νομισματική πολιτική, με ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και να αποκτήσει Ευρωστρατό και Ευρωπαϊκή Αστυνομία.

Αν η Ε.Ε. είχε ανεξάρτητη Εξωτερική πολιτική, πιθανόν, δεν θα συνέπραττε, στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Βρετανία- Γαλλία) σε διάφορες χώρες, από τις οποίες σήμερα προέρχεται ο κύριος όγκος των μεταναστών, που κατευθύνονται στην Ευρώπη. Οι πολυεθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στη Παλαιστίνη, είχαν ως αποτέλεσμα (παράπλευρη απώλεια) να «φτηνύνει» πάρα πολύ η ανθρωπινή ζωή σε αυτές τις χώρες. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον οικογενειάρχη που παίρνει τα παιδιά του και φεύγει από τις εμπόλεμες ζώνες;

Και κυρίως, η αντιμετώπιση της ανθρώπινης δυστυχίας με στρατιωτικά μέσα συνιστά άραγε λύση στο μεταναστευτικό;

Ένα μόνο από τα πολλά ερωτήματα είναι και το εξής: Πως σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αξιοποιήσουν το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας; Με ποιο τρόπο τα Πολεμικά πλοία, θα εμποδίζουν τα πλοιάρια των απελπισμών μεταναστών να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου; Θα βυθίζουν τα πλοιάρια που τους μεταφέρουν; Φυσικά και μπορούν, αλλά αυτή η προοπτική αποτελεί λύση, ή δημιουργία πρόσθετων και πιο σοβαρών προβλημάτων;

Το αμερικανικό think tank Stratfor σε εμπεριστατωμένη ανάλυσή του επισημαίνει την αναποτελεσματικότητα των ναυτικών επιχειρήσεων κατά της μετανάστευσης. Και μάλιστα προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι, διαπράττουν σοβαρό λάθος να συγκρίνουν τη σχετική επιτυχία που είχαν οι περιπολίες ναυτικών δυνάμεων της Ε.Ε. κατά της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν, με την ανάσχεση του κύματος των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε (14 Σεπτεμβρίου) τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία, που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές μεταναστών ή προσφύγων. Για αυτή την αποστολή , η ευρωπαϊκή Δύναμη EU Navfor Med που αποτελείται από τέσσερα πλοία και χίλιους άνδρες, θα ενισχυθεί με άλλα εφτά πολεμικά πλοία και 2.500 άνδρες. Θα περιπολεί τα διεθνή χωρικά ύδατα της Μεσογείου, θα παρακολουθεί τα εγκληματικά δίκτυα, που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επί του παρόντος , δεν υπάρχει πρόβλεψη, η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη, να πραγματοποιεί νηοψίες στο Αιγαίο και να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία, εφόσον χρειαστεί, εναντίον των Τούρκων ή άλλων διακινητών προσφύγων από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα Ελληνικά νησιά. Γιατί;

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ε.Ε., ανέχεται την Τουρκία, να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών, που παρανόμως εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια και όχι προσφύγων διότι:
«Οι πρόσφυγες είναι μετανάστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν στη χώρα που ζουν. Από τη στιγμή που ένας μετανάστης αιτείται άσυλο δεν μπορεί να απελαθεί από τη χώρα». (Δουβλίνο - Πολιτικό άσυλο). Η Τουρκική Κυβέρνηση στις 16.12.2013 υπέγραψε με την Ε.Ε., τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, κατόπιν ελληνικής επιμονής. Είχε προηγηθεί η υπογραφεί της εφαρμογή του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, (Αθήνα 8.11.2011), με στόχο η Τουρκία να εκπληρώσει επιτέλους τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2001. Με βάση αυτές τις συμφωνίες, ( Τουρκίας- Ε.Ε. και Τουρκίας- Ελλάδας), η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δέχεται στο έδαφός της όλους τους μετανάστες , που αποδεδειγμένα μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα, από την Τουρκία.

Πόσο συνεπής είναι η Τουρκία στις ανωτέρω συμφωνίες, αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά: «Από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου (Απρίλιος 2002) μέχρι και τον Ιανουάριο 2015 (περίπου 13 χρόνια), έχουν υποβληθεί στην Τουρκία 6.393 αιτήματα για επανεισδοχή 137.722 παράτυπων μεταναστών, εκ των οποίων οι τουρκικές Αρχές δέχθηκαν την επανεισδοχή 13.314 και παρέλαβαν τελικά μόνο 3.838. Δεν τηρείται ούτε καν η δέσμευση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή 1.000 αιτημάτων επανεισδοχής ετησίως.»

Φυσικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι γνωστή στην Ε.Ε., αλλά είναι άγνωστες ακόμη οι αντιδράσεις της στην τουρκική ασυνέπεια.

Του Χρήστου Καπούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα