Σε δημοπρασία το σπανιότερο γραμματόσημο

Το σπανιότερο και διασημότερο γραμματόσημο του κόσμου, το επονομαζόμενο One-Cent Magenta (Πορφυρό του ενός σεντ) της πρώην βρετανικής αποικίας της Γουιάνας, θα βγει σε δημοπρασία την 17η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη και η τιμή του ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Το γραμματόσημο εκδόθηκε το 1856 και σε όλον τον κόσμο υπάρχει πλέον μόνο ένα. "Και τις τρεις φορές που

βγήκε σε δημοπρασία κατέγραψε νέο ρεκόρ", υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's που το χαρακτηρίζει "μαγικό αντικείμενο" λόγω της σπανιότητάς του και της απίστευτης ιστορίας του.

Στα μέσα του 19ου αιώνα τα ταχυδρομεία της Γουιάνας, μιας χώρας της Νότιας Αμερικής που τότε ανήκε στο βρετανικό στέμμα, εξαρτώνταν από την εισαγωγή γραμματοσήμων από το Λονδίνο για να δουλέψουν. Όμως το 1856 μια αποστολή καθυστέρησε υπερβολικά και ο διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας ζήτησε από τους τυπογράφους της τοπικής εφημερίδας Royal Gazette να του εκτυπώσουν γραμματόσημα.

Από αυτά τα μοναδικά γραμματόσημα σώθηκε μόνο το One-Cent Magenta. Είναι πορφυρό, οκταγωνικού σχήματος και εικονίζει ένα καράβι και το γνωμικό της αποικίας στα λατινικά: Damus Petimus Que Vicissim ("Δίνουμε και περιμένουμε αντάλλαγμα").

Το 1873 ένας 12χρονος Σκωτσέζος που ζούσε στο χωριό Ντεμεράρα της Γουιάνας ανακάλυψε το γραμματόσημο στην αλληλογραφία της οικογένειάς του. Το πούλησε για μια χούφτα σελίνια και ο νέος ιδιοκτήτης του το πήγε στη Βρετανία. Στη συνέχεια το αγόρασε ο Γάλλος κόμης Φιλίπ λα Ρενοτιέρ φον Φεραρί που το κληροδότησε σε ένα μουσείο του Βερολίνου.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το γραμματόσημο δόθηκε στη Γαλλία, μαζί με τις άλλες πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Βγήκε σε δημοπρασία και το 1922 το αγόρασε ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας των υφαντουργείων Άρθουρ Χιντ. Από τότε άλλαξε χέρια τουλάχιστον δύο φορές, μέχρι που το 1980 αγοράστηκε έναντι 935.000 δολαρίων από τον Αμερικανό φιλοτελιστή πολυεκατομμυριούχο Τζον Ι. ντι Ποντ ο οποίος πέθανε το 2010, στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του για τη δολοφονία ενός φίλου του. Οι εκτελεστές της διαθήκης του αποφάσισαν να πουλήσουν το γραμματόσημο.

Το One-Cent Magenta, που δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό από το 1986, θα εκτεθεί πριν από την πώλησή του στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη.

Μέχρι σήμερα, ο τίτλος του ακριβότερου γραμματοσήμου του κόσμου ανήκει στο Tre Skilling, ένα σουηδικό γραμματόσημο του 1855 που πουλήθηκε το 1996 έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα