Σε δημόσια διαβούλευση ο κώδικας φορολογίας

Σεδημόσια διαβούλευσηέως την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο νόμουτου υπουργείου Οικονομικών για τοΦορολογικό Νομοσχέδιο, το οποίο θέτειτο νέο πλαίσιο για τον τρόπο φορολόγησηςτων εισοδημάτων των φυσικών και νομικώνπροσώπων και νομικών οντοτήτων. «Τονομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος τηςμεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειαςαναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος,περιλαμβάνει, επίσης, βέλτιστες διεθνείςπρακτικές για την αποτελεσματικήαντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καιφοροαποφυγής», δήλωσε ο υφυπουργόςΟικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Τί προβλέπει ο νέος Κώδικας

Μείωση της φορολογίας των

ακινήτων μέσω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου, κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, αύξηση της φορολογίας των μεγάλων αποζημιώσεων απόλυσης και τιμωρία» με περισσότερο φόρο για όσους πιάνονται στα τεκμήρια προβλέπει μεταξύ άλλωνο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που όπως είχε γράψει το Capital.gr το μεσημέρι δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Βασικός στόχος του μακροσκελούς προτεινόμενου νομοθετήματος, το οποίο επιμελήθηκε ομάδα ειδικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, είναι κατά κύριο λόγο η απλοποίηση του συστήματος αλλά και η σχετική ελάφρυνση του εισοδήματος από κεφάλαιο (ακίνητα, μετοχές, κτλ).

Επίσης, στόχος του νομοθετήματος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των offshore εταιρειών και των ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

Ειδικότερα ο νέος ΚΦΕ προβλέπει:

- την κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το μέτρο δεν αποφέρει πλέον τα προβλεπόμενα και με τη συνεχή βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών καθίσταται εφικτή η κατάργησή του. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσηςτουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους.
-αυξάνεται η φορολογία των αποζημιώσεων απόλυσης για όσους λαμβάνουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποζημίωσης από τις100.000 έως τις 150.000 ευρώ αποκτά συντελεστή 25% αντί για 20% που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι για έναν φορολογούμενο που λαμβάνει 150.000 ευρώ αποζημίωση θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 2.500 ευρώ.
-εισάγονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός. Συγκεκριμένα, η φορολογική διοίκηση αναγνωρίζει πλέον και προφορικές συμβάσεις, ενώ αποκλείει την φορολόγησημε την κλίμακα των μισθωτών εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ.
-εισάγεται νέος όρος για την «έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται πλέον όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ οριοθετούνται επ' ακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν.
-οι φορολογούμενοι που πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.
-καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ενοίκια. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος είναι 1,5% για το εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιώνεπιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για το εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών άνω των 300 τ.μ. Για να αντισταθμίσει μερικώς την απώλεια εσόδων από την κατάργηση το ΥΠΟΙΚ αυξάνει το συντελεστή του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των ενοικίων από το 10% στο 11% (εφαρμόζεται για εισόδημα 0-12.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα ο συντελεστής παραμένει 33%). Από την αλλαγή αυτή επέρχεται ελάφρυνση σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα η οποία είναι σημαντική σε όσους εκμισθώνουν μεγάλες κατοικίες, καταστήματα και έχουν πολύ υψηλό εισόδημα από ακίνητα.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα