Σε νέα βάση οι πλειστηριασμοί "που πρέπει να γίνουν"

Της Μαρίνας Μάνη

Να χαλαρώσουν την ένταση και να θέσουν τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας “που πρέπει να γίνουν”.

Αυτός είναι ο στόχος της σημερινής συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο στο Μαξίμου.

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα αναζητήσουν την περίφημη χρυσή τομή αλλά δεν θα αποκηρύξουν τους πλειστηριασμούς, καθώς όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τρόικα

έχει θέσει επιτακτικά το θέμα “και δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει”.
Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ζήτησε προχθές να σταματήσει η δημόσια συζήτηση επί του θέματος –τουλάχιστον μέχρι να προσδιορισθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί.

Ο κ. Βενιζέλος προσέρχεται στη συνάντηση με κάποια πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι συνεργάτες του (από τις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο) σχετικά με τον αριθμό των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων, την αντικειμενική αξία των ακινήτων, πόσα από αυτά εντάσσονται στην κατηγορία “πρώτη κατοικία” και πόσα είναι εμπορικά ή εξοχικές κατοικίες.

(Είναι τα στοιχεία που, κατά την Χαριλάου Τρικούπη, ζητήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών αλλά δεν δόθηκαν).

Διάκριση «μη εχόντων» και λοιπών

Σε πρώτη φάση, ξεκαθαρίζεται πως δεν θα θιγούν δανειολήπτες πρώτης κατοικίας με χαμηλά εισοδήματα –αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την χθεσινή προπαρασκευαστική συζήτηση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και των υπουργών Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Από κει και πέρα, η αντιμετώπιση των “λοιπών περιπτώσεων” θα είναι συνάρτηση της εισοδηματικής κατάστασης, των υψηλών καταθέσεων (σ.σ. έπεσαν προτάσεις μέχρι και για δήμευση ανάλογων, με τις απλήρωτες δόσεις, ποσών) και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται η “άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες” για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς όμως περαιτέρω επιβάρυνση των δανειοληπτών.

Εκτός ρυθμίσεων οι νέοι δανειολήπτες

Μαξίμου και Χ. Τρικούπη συμφωνούν στην άποψη πως από τη μια δεν πρέπει “να γίνουμε Ισπανία” με τα εκατομμύρια ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό (χωρίς οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν) αλλά, από την άλλη, να μη συνεχισθεί “το πάγωμα αδακρίτως” που πλήττει τη στεγαστική πίστη.

Αποτελεί κοινό τόπο, για παράδειγμα, η εξαίρεση από τις επικείμενες ρυθμίσεις των νέων δανειοληπτών –αυτών δηλαδή που θα πάρουν στεγαστικά δάνεια από το επόμενο έτος εάν, φυσικά, υπάρξει... προσφορά και ζήτηση– ώστε «να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα».

Βουλευτές κατά Στουρνάρα

Πέραν τούτων, αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων από κυβερνητικούς βουλευτές εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά για τον «άκαιρο, άκομψη και λάθος πολιτικά» τρόπο με τον οποίον άνοιξαν το θέμα των πλειστηριασμών.

Για τον υπουργό Οικονομικών μάλιστα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως «πλέον, δεν θα μένει στο απυρόβλητο».
Θέμα υπουργικών χειρισμών και κυβερνητικού συντονισμού σε μείζονος σημασίας θέματα αναμένεται να θέσει ο κ. Βενιζέλος στη σημερινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα