Σε στασιμότητα οι μεταμοσχεύσεις

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και 20 χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι καθηλωμένη σε λιγότερο από 100 αξιοποιηθέντες δότες ετησίως, δηλαδή λιγότερο από 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, προσφορά που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Κυριότερη αιτία της απογοητευτικής κατάστασης, η έλλειψη ενός σωστά οργανωμένου συστήματος στις ΜΕΘ-ΕΟΜ και με την
κοινή γνώμη να είναι η πιο δύσπιστη στην Ευρώπη, απέναντι στο ιατρικό σύστημα (έρευνα Ευρωβαρόμετρου, Οκτώβριος 2009), να εμφανίζεται μη σωστά ενημερωμένη σε ό,τι αφορά τη μεταμοσχευτική διαδικασία και ένα μεγάλο ποσοστό των οικογενειών να αρνούνται την προσφορά.

Αυτά επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης "ΣυνεχίΖΩ", δρ Νίκος Καραφόλας, και η γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος "ΗΠΑΡχω", Χριστίνα Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του δημόσιου διάλογου που έχει ήδη ανοίξει για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις μεταμοσχεύσεις κατέθεσαν υπόμνημα στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τις προτάσεις των Συλλόγων για την κατάσταση των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και την τοποθέτησή τους για το Σχέδιο Νόμου.

Οι δύο εκπρόσωποι των συλλόγων μίλησαν για αποτυχία της Ελλάδας στην προσφορά οργάνων, η οποία έρχεται σε αντιπαράθεση με την πραγματικότητα άλλων χωρών που έχουν το ίδιο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και σε ευθεία αντίθεση με τον πολύ μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Η κύρια παράμετρος που χαρακτηρίζει την προσφορά μοσχευμάτων και τις μεταμοσχεύσεις είναι ο αριθμός των αξιοποιηθέντων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού με καλύτερη χώρα παγκοσμίως την Ισπανία (με 35 δότες α.ε.π.), δεύτερη την Πορτογαλία (με 31 α.ε.π.) και τρίτη πλέον την Κροατία (με 29 δότες α.ε.π.).

Οι αιτίες της σημερινής απογοητευτικής κατάστασης, σύμφωνα με τους δύο ομιλητές, έχουν να κάνουν με την έλλειψη συντονισμού και ελέγχου από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις μεταμοσχεύσεις. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, το δίκτυο Τοπικών Συντονιστών στις ΜΕΘ είναι αδύναμο στη συνολική του θεσμοθέτηση, οι γιατροί των ΜΕΘ συχνά δεν προβαίνουν στη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου με διάγνωση "εγκεφαλικό θανάτο" φοβούμενοι τις οικογένειες των νεκρών, οι ΜΕΘ δεν κάνουν αναφορά των διαγνωσμένων εγκεφαλικών θανάτων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν προσεγγίζουν τις οικογένειες μαζί με τον ΕΟΜ όπως ορίζει ο νόμος αλλά η προσέγγιση γίνεται από τους γιατρούς της ΜΕΘ συχνά υπό ψυχική φόρτιση και σωματική κούραση, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό έως και 45% των οικογενειών να αρνείται την προσφορά.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας (ΚΑΤ, Ευαγγελισμός) που ουσιαστικά απέχουν συστηματικά της προσφοράς μοσχευμάτων και πρόσθεσαν ότι η αν
Keywords
Τυχαία Θέματα