Αίγυπτος: Σε τεντωμένο σκοινί

O ανατραπείς από τον στρατό πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μεταφέρθηκε το πρωί στο υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του προσωρινού αντικατάστάτη του.

Η ομάδα των συνεργατών του κρατείται σε κτίριο του στρατού. Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου είναι το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται

ο Μόρσι. Τριακόσια εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τα εντάλματα έχουν ήδη εκδοθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αλ Αχράμ. Μεταξύ των φερόμενων ως καταζητούμενων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας.Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό δυνάμεις έκλεισαν τηλεοπτικούς σταθμούς, ανάμεσά τους και τον Αλ-Τζαζίρα, και συνέλαβαν δημοσιογράφους. Ο αιγύπτιος δικαστής που πρόκειται να ορκιστεί σήμερα ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, έδωσε προηγουμένως τον όρκο του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Άντλι Μανσούρ, ο οποίος θα αντικαταστήσει στην προεδρία τον Μοχάμεντ Μόρσι, δεν είχε ακόμη ορκιστεί ως επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Θα διοριστεί στη θέση του αρχηγού του κράτους βάσει ενός σχεδίου μετάβασης που εκπονήθηκε από το στρατό.

Ο στρατός, που ανέστειλε την ισχύ το Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ισλαμιστής αποπεμφθείς πρόεδρος επιμένει ότι είναι "ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου" προκαλώντας φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Η προεδρική θητεία του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που κράτησε μόλις ένα χρόνο πριν γίνει πραξικόπημα, σφραγίστηκε από κρίσεις, πολλές φορές με αιματηρή κατάληξη. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην Αίγυπτο. Γι' αυτό ήδη διεθνείς αναλυτές εκφράζουν φόβους για πιθανότητα εμφύλιας σύρραξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα που οι αντίπαλοι του Μόρσι γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου --σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011-- οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους.

"Είναι μια νέα ιστορική στιγμή, απαλλαγήκαμε από τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους", είπε ένας πολίτης που πανηγύριζε υψώνοντας την αιγυπτιακή σημαία.

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.


«Ο Αιγυπτιακός λαός αξίζει ένα καλύτερο αύριο»

«Οι Αιγύπτιοι σέβονται την ελληνική παρουσία και όλοι οι ομογενείς μας στην Αίγυπτο είναι καλά» δήλωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αλεξάνδρεια.

«Σήμερα ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ένα εξάμηνο, ώστε να προετοιμάσει τη διενέργεια των εκλογών σε έξι μήνες, να αναθεωρηθεί το σύνταγμα και πάνω από όλα ο λαός της Αιγύπτου να πάει μπροστά. Είναι ένας όμορφος λαός, γεμάτος από αγάπη και στο Θεό και την Ελλάδα, είναι ένας λαός στη Μεσόγειο που αξίζει ένα καλύτερο αύριο» σημείωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

«H Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μέρος του λαού»

Ο νέος αρχηγός του κράτους στην Αίγυπτο δήλωσε σήμερα ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού της χώρας και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην «οικοδόμηση του έθνους», μία ημέρα μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, γράφει σήμερα στον ιστότοπό της η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ.

Ο πρόεδρος Αντλί Μανσούρ έκανε την δήλωση αυτή προς δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στο Κάιρο. Ο Μανσούρ ορκίστηκε σήμερα το πρωί προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

«Η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελεί μέρος του λαού και είναι προσκεκλημένη να συμμετέχει στην οικοδόμηση του έθνους καθώς ουδείς πρόκειται να αποκλειστεί, κι αν απαντήσει στην πρόσκληση θα είναι ευπρόσδεκτη», ανέφερε ο Μανσούρ.

Στο μεταξύ, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή, έπειτα από τη σύλληψη ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την αναστολή λειτουργίας μέσων ενημέρωσης των ισλαμιστών.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.

«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει την σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ο Μόρσι κρατείται από τους στρατιωτικούς

Ο Μόρσι και η προεδρική ομάδα του κρατούνταν στη λέσχη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς πριν ο έκπτωτος πρόεδρος "χωριστεί την ομάδα του και οδηγηθεί μόνος στο υπουργείο Άμυνας", δήλωσε ο Γκέχαντ αλ-Χαντάντ, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, πολιτική βιτρίνα των Αδελφών Μουσουλμάνων, Σάαντ αλ-Κατάτνι, και ο αναπληρωτής του ανώτατου ηγέτη, Ρασίντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν.

Οι αρχές απαγόρευσαν στον Μόρσι και σε πολλά στελέχη της Αδελφότητας, μεταξύ τους ο ανώτατος ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντί και ο αναπληρωτής του Χαϊράτ αλ Σάτερ, να εγκαταλείψουν τη χώρα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την απόδραση, το 2011, του Μόρσι και 33 ακόμη Αδελφών Μουσουλμάνων από τη φυλακή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν επίσης τη μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων και πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα-Μομπασέρ που μετέδωσε το βίντεο του Μόρσι.

Παράλληλα άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της προσεχούς κυβέρνησης --στην οποία θα μετάσχουν "όλες οι πολιτικές δυνάμεις" και θα έχει "πλήρεις εξουσίες", σύμφωνα με τον στρατό, ανακοίνωσε ο Αμρ Μούσα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του, Αντλι Μανσούρ, θα ορκιστεί σήμερα το πρωί αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους.

Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα μείνει μακριά από την "πολιτική", όπως δήλωσε ο αρχηγός του, ο στρατηγός Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας.

Ο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, επεξεργάστηκε, μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, χριστιανούς και μουσουλμάνους, και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι έναν "οδικό χάρτη", ο οποίος σύμφωνα με τον ΕλΜπαραντέι "ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις του λαού".

Ανησυχίες στο εξωτερικό

Έξω από το υπουργείο χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα "Αίγυπτος, Αίγυπτος!" πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του στρατού.

Στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: "ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου προέδρου".

Στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του και ζήτησε την εκλογή γρήγορα μιας νέας πολιτικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, από την πλευρά του, έκρινε "ανησυχητική" την επέμβαση του στρατού. Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Και το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε "πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου".

Ρωσικά «Καρφιά» για Συρία, Αίγυπτο

Η αποπομπή του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποδεικνύει ότι η "αραβική άνοιξη" μόνο στο "χάος" οδήγησε και ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί στις μη δυτικές χώρες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού κοινοβουλίου.

"Η αραβική άνοιξη δεν οδήγησε στη δημοκρατία, αλλά στο χάος, Μπορούμε να το διαπιστώσουμε στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράν", δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου).

"Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δείχνουν ότι δεν υπάρχει ταχεία και ειρηνική μετάβαση από ένα αυταρχικό καθεστώς στη δημοκρατία", πρόσθεσε ο βουλευτής. "Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία δεν είναι πανάκεια και δεν λειτουργεί στις χώρες που δεν ανήκουν στο δυτικό κόσμο".

«Δεν είναι Άνοιξη, είναι επανάσταση» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον ΤάκηΚαμπύλη ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος. Αίτημα των διαδηλωτών, όπως είπε, ήταν η πρόσβαση στο ψωμί και προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ανάλογα γεγονότα καισε άλλες χώρες, πέραν της Αιγύπτου και της Συρίας.

Οι απλουστεύσεις που είχαμε υιοθετήσει στην Ευρώπη για την αραβική άνοιξη έπεσαν έξω, δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Όπως είπε, η μόνη έκκληση που μπορεί να γίνει είναι στην επιστροφή στο διάλογο.

Η Θέση της Κίνας

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την «επιλογή του αιγυπτιακού λαού» μετά την ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε όμως παράλληλα να υπάρξει διάλογος και συμφιλίωση.

«Η Κίνα σέβεται την επιλογή του αιγυπτιακού λαού», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Χουά Τσουνγίνγκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

«Ελπίζουμε επίσης ότι όλες οι πλευρές στην Αίγυπτο θα απόσχουν από κάθε ενέργεια βίας και θα διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου κι διαβούλευσης», με στόχο την πολιτική «συμφιλίωση και την κοινωνική σταθερότητα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Και με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Keywords
αιγυπτος, αμρ μούσα, συλληψεις, στρατος, ισχύ, νέα, μουμπαρακ, απε-μπε, συνταγμα, ελλαδα, διαδηλωσεις, ηπα, οηε, λιβυη, βουλη, σημαίνει, αθηνα, ΠΑΣΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ψωμι συνταγη, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, μια ημερα, βιντεο, χωρες, δημοκρατια, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θητεια, κινα, λονδινο, οηε, πλαισιο, πρωτοσελιδα, ψωμι, ωρα, αγαπη, αξιζει, αμρ μούσα, ανοιξη, απε, απε-μπε, ατμοσφαιρα, βορεια, γεγονοτα, γινει, γινεται, γραφεια, δηλωση, δικτυο, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενεργεια, εξι, ερευνες, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ηρεμια, κυρια, κτιριο, κτιρια, λεσχη, μακρια, μηνες, μοχαμεντ, μπε, ομαδα, ορκωμοσια, παρισι, πεκινο, πρωι, σισι, συλληψη, συρια, φυλακη, ισχύ, ισχυρος, φαταχ, χαος, ωρες, δικαιωμα, ενωση, επεισοδια, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ξενος, μεινει, μπροστα, πληροφοριες, σημαια, σημαίνει, σωτηρης
Τυχαία Θέματα