Σε 3 το Νόμπελ Ιατρικής

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας απονεμήθηκε στους Αμερικανούς Ρόμθμαν, Σέκμαν και στον Γερμανό Ζίντοφ.
Με το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2013 βραβεύονται οι Αμερικανοί Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και ο Γερμανός Τόμας Ζίντχοφ για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με το πώς τα κύτταρα οργανώνουν το σύστημα μεταφοράς τους, όπως ανακοίνωσε ο φορέας που δίνει τα βραβεία αυτά.

«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξόχως ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η

Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορονών (περίπου 884.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την επιτροπή, η έρευνα των τριών επιστημόνων αυτών συνέβαλε να κατανοηθεί βαθύτερα το πώς τα προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς των κυττάρων προκαλούν νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές διαταραχές.

Η έρευνά τους έριξε φως στο πώς παράγεται η ινσουλίνη στον οργανισμό και απελευθερώνεται στο αίμα, στο κατάλληλο σημείο και κυρίως την κατάλληλη στιγμή, ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

Ο Ρόθμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο Σέκμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο Ζίντχοφ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Αυτές οι όμορφες ανακαλύψεις έχουν σημασία για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και προφανώς επηρεάζουν το πώς (μπορούν να αντιμετωπιστούν) ασθένειες σε διάφορα όργανα, το νευρικό σύστημα, ο διαβήτης και ανοσολογικές διαταραχές», σχολίασε ο Γιαν-Ίνγκε Χέντερ, καθηγητής κλινικής παιδικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας είναι ένα από τα πρώτα τέτοια βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνίας και ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ, του εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα