Σειρά επαφών Βενιζέλου στον ΟΗΕ

Σειρά συναντήσεων με επικεφαλής αντιπροσωπειών και ομολόγους του που συμμετέχουν στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και τον υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι και Ενβέρ Χοτζάι και τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και του Ιράν, Μοχάμεντ Αλ Ατίγια και Μοχάμεντ Τζαβαντ Ζαρίφ, αντίστοιχα.

Κατά

τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, συζητήθηκαν η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Αθήνα, η προοπτική των διμερών σχέσεων, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση με τον ομόλογό του του Κατάρ, οι δυο υπουργοί εξέτασαν τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της επενδυτικής παρουσίας του Κατάρ στην Ελλάδα. Επίσης, συμφώνησαν στην ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στους στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν, τονίζοντας τη σημασία προώθησης του παγκόσμιου διαθρησκειακού διαλόγου. Στο πνεύμα αυτό, ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στην Αθήνα και στην Τεχεράνη αντίστοιχα και συμφωνήθηκε η έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ συζήτησαν, επίσης, για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για το ζήτημα της Συρίας, με στόχο μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη πολιτική λύση. Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να είναι καθολική η απαγόρευση κατοχής και χρήσης χημικών όπλων, τόσο από το καθεστώς, όσο και από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται και από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., την προεδρία της οποίας θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο, επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου της Ε.Ε. με το Ιράν, προκειμένου οι σχέσεις να εξομαλυνθούν και να καλλιεργηθεί ένα άλλο πνεύμα προσέγγισης και συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα