Σερβία: Διαμαρτυρία Αλβανών

Διαδηλώσεις προγραμματίζουν για σήμερα οι Αλβανοί στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Σερβία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση, από τη σερβική αστυνομία, του μνημείου των πεσόντων του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών (UCPMB). Την έναρξη των κινητοποιήσεων αποφάσισαν, χθες, οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών στη νότια Σερβία.

Ο εκπρόσωπος της αλβανικής κοινότητας στο σερβικό κοινοβούλιο Ρίζα Χαλίμι εξέφρασε την ανησυχία του για την αστυνομική επιχείρηση επισημαίνοντας

ότι χάθηκε μία ευκαιρία να βρεθεί λύση με διάλογο και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η κυβέρνηση του Κοσόβου εκτιμώντας ότι η συμπεριφορά των σερβικών αρχών θα επηρεάσει αρνητικά το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε, επίσης, την επέμβαση της αστυνομίας επισημαίνοντας ότι υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να διευθετηθεί το θέμα, με ειρηνικά μέσα, από τη διαδικασία διαμεσολάβησης διεθνών παραγόντων που βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ την ανησυχία της εξέφρασε και η Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, απαντώντας στις επικρίσεις, δήλωσε ότι "κανένας δεν μπορεί να βρίσκεται υπεράνω των νόμων του κράτους και στην προκειμένη περίπτωση η αστυνομία έπραξε το καθήκον της".

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από κάποιες δυτικές χώρες, ο κ. Ντάτσιτς διεμήνυσε:"Δεν επιτρέπω να επιβάλλονται στη Σερβία αρχές και αξίες που δεν ισχύουν στις χώρες τους".

Σήμερα το πρωί, ομάδα τεχνικών της αστυνομίας, με την υποστήριξη 200 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, απομάκρυνε από το κέντρο του Πρέσεβο μνημείο αφιερωμένο σε αντάρτες του UCK, που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία την περίοδο 1999- 2001. Το μνημείο αυτό αναγέρθηκε πριν από δύο μήνες μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Πρέσεβο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής εθνότητας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας, πριν από έναν μήνα, διέταξε την απομάκρυνσή του, με δεδομένο ότι ο UCK αποτελεί επίσημα τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο οι Αλβανοί αρνήθηκαν να το απομακρύνουν, ενώ απέρριψαν και προτάσεις διεθνών οργανισμών για μετατόπιση του στο προαύλιο του τζαμιού που βρίσκεται πενήντα μέτρα πιο μακριά από το δημαρχείο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σερβία, Διαμαρτυρία Αλβανών,servia, diamartyria alvanon