Σερβία: Επαγρύπνηση για άλλες τέσσερις μέρες

Ήρεμη ήταν η νύχτα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές και η κατάσταση είναι σταθερή, ωστόσο οι αρμόδιες μονάδες παραμένουν σε επαγρύπνηση για άλλες τέσσερις μέρες.

Σταθερή χαρακτήρισε την κατάσταση ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, προσθέτοντας όμως ότι δεν παρατηρείται απότομη μείωση της στάθμης υδάτων.

Μόνον όταν αρχίσει να πέφτει σημαντικά η στάθμη των υδάτων θα μπορούμε να πούμε ότι κίνδυνος πέρασε, υπογράμμισε ο κ. Μάριτς.“Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποια ανακοίνωση

μετά την Κυριακή, αλλά θα ήθελα τώρα να αποφύγω τις προβλέψεις” δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων.

Ο κ. Μάριτς διευκρίνισε ότι επειδή δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον όγκο του νερού που εισρέει από την Κροατία, μέχρι να δοθούν οι ακριβείς πληροφορίες δεν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στις περιοχές που εκκενώθηκαν.

Η κατάσταση στους ποταμούς της Σερβίας ηρεμεί κι αυτό που έρχεται τις επόμενες μέρες δεν είναι “πλημμυρικό κύμα” αλλά κορύφωση του υδάτινου κύματος, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Νίσαβιτς από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας.

Ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και στη συνέχεια σε συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Καταστροφές σε 3.700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου

Οι πλημμύρες στη Σερβία κατέστρεψαν περίπου 3.700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, κυρίως στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Υποδομών, Μίοντραγκ Πολέντιτσα.

Η συνολική εικόνα της ζημιάς που προκλήθηκε θα είναι γνωστή μετά από αρκετούς μήνες, αφότου σταθεροποιηθούν τα σημεία των κατολισθήσεων, σημείωσε ο κ. Πολέντιτσα, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα η κίνηση επιβραδύνεται σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου. Σημείωσε ακόμη ότι ομάδες της δημόσιας επιχείρησης ανάπτυξης και διαχείρισης εθνικών οδών “Putevi Srbije” και των εταιρειών συντήρησης του οδικού δικτύου έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

“Προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εν λόγω περιοχές θα επανασυνδεθούν μεταξύ τους με δρόμους και τα ότι οι πολίτες και τα εμπορεύματα θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα” είπε ο κ. Πολέντιτσα.

Διαθέσιμη η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Πριν από την τελική καταγραφή του ύψους των ζημιών, που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, θα είναι διαθέσιμη για τη χώρα η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σούμα Κακραμπάρτι, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι για επαφές με τις σερβικές Αρχές. “Η τελική εκτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες και ως εκ τούτου δεν θα περιμένουμε άλλο, για να εγκρίνουμε τη βοήθεια προς τη Σερβία” ανέφερε.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτήσει έως 40% των δαπανών ανοικοδόμησης της χώρας»

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει έως και το 40% των αναγκαίων δαπανών για την αντιμετώπιση των μαζικών ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, Ντούσαν Βούγιοβιτς, προσθέτοντας ότι επίσης διαθέσιμη είναι η τεχνική βοήθεια από εμπειρογνώμονες του Οργανισμού.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nedeljnik”, ο υπουργός ανέφερε ότι σε μία πρωτοβουλία των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιβεβαιώθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προτίθεται να εξασφαλίσει για τη Σερβία ένα δάνειο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Οι προετοιμασίες για την πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά, στη βάση μιας συμφωνίας με τη σερβική κυβέρνηση, θα διαρκέσουν δύο έως τρεις εβδομάδες, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι άμεσες συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών πρέπει να αντιμετωπιστούν πρωτίστως στην κατεύθυνση επιστροφής των ανθρώπων σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, διότι οι εταιρείες που έχουν τη βάση τους στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στη συνέχεια θα είναι επίσης σε θέση να επαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, για την ανοικοδόμηση της χώρας ζωτικής σημασίας είναι να συνεχίσει να υπηρετείται το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην παραγωγή και τις εξαγωγές. “Οι συνέπειες είναι τεράστιες και πρέπει να αντιδράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, να εκτιμήσουμε τη ζημιά και να προχωρήσουμε. Δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτό. Ένας τεράστιος αριθμός εταιρειών ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας για παροχή βοήθειας, ιδίως προς τον πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά τεράστια, με πολλές εταιρείες να καλούν έτοιμες να βοηθήσουν”, είπε. "Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και ότι όλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια. Για το λόγο αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε, το συντομότερο δυνατόν, να επαναφέρουμε την οικονομία” πρόσθεσε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε εκτίμηση των ζημιών, σημειώνοντας ότι μία κυβερνητική επιτροπή, πλαισιωμένη από πολλούς εμπειρογνώμονες, εργάζεται πάνω στο σχέδιο των επιθεωρήσεων που πρόκειται να γίνουν στις πληγείσες και τις απειλούμενες από τις πλημμύρες περιοχές, μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, δηλαδή μόλις τα ύδατα υποχωρήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα