Σερβία: Στη Γερμανία ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς θα μεταβεί στη Γερμανία, στις 24 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη απόφαση του Βερολίνου για την έγκριση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στόχος της επίσκεψής του, όπως διευκρίνισε, είναι να μεταφέρει στον πρόεδρο και στα μέλη της Μπούντεσταγκ ότι η Σερβία έχει κάνει ό,τι είναι αναγκαίο

για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

"Σκοπεύω να μεταφέρω στους Γερμανούς βουλευτές, που θα λάβουν την οριστική απόφαση, την επιθυμία μας να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι η Σερβία θέλει να προχωρήσει στην πορεία αυτή" υπογράμμισε ο κ. Στεφάνοβιτς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση θα είναι θετική.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής είπε ότι η Σερβία, κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με το Κόσοβο θα διαχειριστεί αποκλειστικά ό,τι έχει συμφωνηθεί.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που θα καταργεί τη σερβική κρατική υπόσταση, επειδή δεν έχουμε εντολή γι' αυτό. Μπορούμε να εργαστούμε μόνο στο πλαίσιο για το οποίο δεσμευθήκαμε με τη συμφωνία. Είναι σαφές σε όλους ότι η ένωση σερβικών δήμων που τώρα πρέπει να συγκροτηθεί θα είναι η καλύτερη εγγύηση των δικαιωμάτων των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο" τόνισε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες να καταλήξουν σε σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας, υπογραμμίζοντας ότι η σερβική πλευρά επιθυμεί συμβιβασμό.

"Νομίζω ότι η Πρίστινα θέλει να σπρώξει από την πίσω πόρτα, μέσω της διαδικασίας εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι που δεν κατάφερε να επιτύχει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο. Φυσικά, η αντιπροσωπεία μας δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Ελπίζω να το κατανοήσει η αλβανική πλευρά υπό την πίεση και των εταίρων στην ΕΕ και να επιστρέψει στην αναζήτηση των καλύτερων μοντέλων για την εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος όλων των πολιτών του Κοσόβου" επισήμανε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα