ΣΕΒ: Να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης

Παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να διαπραγματευθεί το πρόγραμμα προσαρμογής της επόμενης τριετίας ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου προειδοποίησε ότι η ζημιά στον παραγωγικό ιστό και τις επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύει να γίνει ανεπανόρθωτη. Τάχθηκε, επίσης, κατά των επικείμενων αυξήσεων στο ρεύμα. Τόνισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική συνταγή, ούτε
να εφαρμόζεται επί μακρόν. Άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και ελαστικότερων εργασιακών σχέσεων. Επανέλαβε, τέλος, ότι ο ΣΕΒ δεν ζητά κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης ούτε μείωση των κατώτερων μισθών.

«Το πλαίσιο συμφωνίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου περιλαμβάνει και τη νέα δανειακή σύμβαση για την οποία κανένας δεν μιλά», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πιο κρίσιμο και αφορά το πρόγραμμα δράσης για την επόμενη τριετία. Αυτό δεν μου φαίνεται ότι μπορεί να γίνει, ιδίως όταν δεν έχει καν συζητηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα τόσο για τη μέχρι σήμερα πρακτική όσο και για τη στάση του έναντι της κυβέρνησης συνεργασίας. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια. Αν τα κόμματα με τη συμπεριφορά τους υπονομεύσουν την προοπτική της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν, θα αυτοϋπονομευθούν και θα εκτεθούν στη συνείδηση των πολιτών», υπογράμμισε.

«Το πολιτικό σύστημα είχε χρεοκοπήσει ηθικά και κοινωνικά, πριν ακόμη οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κριθεί στην πράξη και οριστικά αν μας θέλει η Ευρώπη και αν εμείς θέλουμε την Ευρώπη. Ή θα υπογράψουμε τη νέα δανειακή σύμβαση δεσμευόμενοι στο πρόγραμμα δράσης και μεταρρυθμίσεων που αυτή συνεπάγεται για την επόμενη τριετία ή θα πεινάσουμε εκτός Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν έχει χώρο για μια Ελλάδα στην οποία σέρνουν το χορό οι δήθεν φιλολαϊκές δυνάμεις των αμετανόητων του χθες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Τάχθηκε, πάντως, κατά της συγκρότησης ολιγομελούς τεχνοκρατικής κυβέρνησης, στα πρότυπα της Ιταλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα