Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες

Πενιχρά και αποκαρδιωτικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης. Εν τω μεταξύ, να προχωρήσουν άμεσα σε άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα τεσσάρων μηνών, ζητά με εγκύκλιο, ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Έχουμε ένα μηχανισμό, που το μεν ΣΔΟΕ
κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά, παραδίδοντας την έκθεση για τη φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Σχετικά με το θέμα ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών, είπε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του», ενώ χαρακτήρισε πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λιχτενστάϊν με τα 54.000 άτομα, τα οποία -όπως είπε- εν μέσω οικονομικής κρίσης το διάστημα 2009-2011 έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, την άμεση υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης από τις εφορίες προς τις δικαστικές αρχές για όσους φορολογούμενους χρωστούν στο δημόσιο ποσό άνω των 5.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες ζητά με νέα εγκύκλιο ο γενικός γραμματέας δημόσιων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών αιτήσεων ποινικής δίωξης. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά πως η αίτηση ποινικής δίωξης δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου, αλλά αντίθετα είναι μέσα στις αρμοδιότητες που έχει και είναι απαραίτητο να τηρούνται στο ακέραιο.

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελικές αρχές με δική τους εγκύκλιο υποστηρίζουν πως ένταλμα σύλληψης εκδίδεται μόνο στις περιπτώσεις που το χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ για τις υποθέσεις φόρων και 75.000 ερώ εάν πρόκειται για ΦΠΑ ή παρακρατούμενο φόρο.

Στον αντίποδα, η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις εφορίες, με την οποία δίνονται οδηγίες για τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των φορολογούμενων σε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δημιουργεί απορίες. Κάθε φορά που ένας φορολογούμενος ζητάει από την εφορία να γίνει ρύθμιση στα χρέη πρέπει να πληρώνει παράβολο. Κι αν κάποιος δε μπορεί να αντεπεξέλθει και ζητήσει παράταση του χρόνου αποπληρωμής, πρέπει να αποδείξει ότι δε μπορεί να πληρώνει την πρώτη ρύθμιση, να πληρώσει δεύτερο παράβολο και να καταθέσει σχετικό αίτημα
Keywords
Τυχαία Θέματα