Σήμερα η ποινή για Πιστόριους

Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ, παρουσιάστηκε και πάλι σήμερα το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την ανακοίνωση της ποινής του, διαδικασία που ενδέχεται όμως να διαρκέσει

αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Πιστόριους δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν στο δικαστήριο, αλλά χαιρέτησε την οικογένειά του εισερχόμενος στην αίθουσα χαμογελώντας και αγκαλιάζοντάς τους.

Στο δικαστήριο έφθασαν σήμερα το πρωί και οι γονείς του θύματος.

Ύστερα από έξι μήνες δίκης που διακόπηκε αρκετές φορές, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έκρινε τον Σεπτέμβριο πως η πολιτική αγωγή δεν απέδειξε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης και τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ετυμηγορία που μπορεί να του επιφέρει ποινή έως και 15 χρόνια κάθειρξης.

Η δικαστής θα ακούσει τα επιχειρήματα του εισαγγελέα και των συνηγόρων του Πιστόριους, οι οποίοι αναμένεται να καλέσουν νέους μάρτυρες-μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της ψυχικής υγείας-σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν την ετυμηγορία.

Στην ετυμηγορία της η Μασίπα δέχτηκε την εκδοχή του αθλητή ότι τη βραδιά του φόνου στο σπίτι του στην Πρετόρια πέρασε την τότε σύντροφό του για διαρρήκτη και την πυροβόλησε έξω από το μπάνιο όπου είχε κλειδωθεί.

Ο Όσκαρ Πιστόριους είναι ένας τσακισμένος άνθρωπος, δήλωσε σήμερα ενώπιον του διακστηρίου της Πρετόριας η ψυχολόγος του, η οποία εκλήθη από την υπεράσπιση να καταθέσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για τον καθορισμό της ποινής του.

«Εχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα. Εχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία», είπε η Λορ Χάρτσενμπεργκ.

«Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά, σε σημείο που είναι πιθανόν να μην αναλάβει πλήρως από τις συνέπειες αυτές».

Περιγράφοντας τις συνεδρίες που είχε μαζί του, η Λορ Χέρτσενμπεργκ δήλωσε ότι ο Πιστόριους ήταν ανίκανος να μιλήσει, έκλαιγε και κατέρρεε. Κατά τη γνώμη της, ο Οσκαρ Πιστόριους «έχει βαριές τύψεις» και υποφέρει για την οικογένεια του θύματός του.

Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: «Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή», είπε.

Η δίκη του 27χρονου Πιστόριους, ο οποίος ακρωτηριάστηκε από το γόνατο και κάτω από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, δίχασε την νοτιοαφρικανική κοινή γνώμη.

Όπως παρατηρεί το Ρόιτερς, στην περίπτωση που του επιβληθεί ποινή που δεν περιλαμβάνει τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο πληθυσμός των μαύρων της Νότιας Αφρικής πιθανότητα να ενοχληθεί θεωρώντας ότι 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, οι πλούσιοι λευκοί εξακολουθούν να εξασφαλίζουν την ευνοϊκή μεταχείριση της δικαιοσύνης.

Στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής, η εφημερίδα South Africa's Times επικαλείται εμπειρογνώμονες οι οποίοι δηλώνουν ότι: «Ο Όσκαρ δεν θα πάει φυλακή». Από την πλευρά της, η Johannesburg's Star έγραψε ότι στον Πιστόριους πιθανόν να επιβληθεί ποινή έως και δεκαετούς κάθειρξης, μέρος της οποίας με αναστολή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας από την 66χρονη δικαστή-μόλις τη δεύτερη μαύρη που κατακτά αυτό τη θέση στη χώρα-να τον απαλλάξει από φόνο εκ προμελέτης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους δικαστικούς κύκλους και στην κοινή γνώμη σε μία χώρα με ιστορικό βίας, κυρίως κατά των γυναικών.

Όσον αφορά τους δικαστικούς, η κριτική τους επικεντρώνεται στον νομικό όρο «ενδεχόμενος δόλος», δηλαδή όταν ο υπαίτιος προβλέπει το αποτέλεσμα ως δυνατή συνέπεια της συμπεριφοράς του και το αποδέχεται.

Ο ίδιος ο Πιστόριους χαρακτηρίζει τραγικό λάθος το περιστατικό στο σπίτι του, αλλά οι εισαγγελείς στη δίκη του παρουσίασαν ενώπιον του δικαστηρίου ως πειστήριο ένα τεστ περί χρήσης όπλων, στο οποίο ο κατηγορούμενος αναγνώρισε ότι η χρήση φονικής βίας εναντίον ενός εισβολέα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη καθώς και τα ερωτήματα που εγείρει η ετυμηγορία της Μασίπα, οι εισαγγελείς ενδεχομένως να ασκήσουν έφεση επί της ετυμηγορίας για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» επιδιώκοντας την «ανθρωποκτονία από πρόθεση».

«Εχουμε πολλές αποφάσεις που ουσιαστικά λένε: Άν κρατάς όπλο εναντίον κάποιου και πυροβολήσεις, τότε έχεις πρόθεση να τον σκοτώσεις», εξηγεί ο Στιβ Τάκσον, καθηγητής της Νομικής στο πανεπιστήμιοτου Γιοχάνεσμπουργκ Witwatersrand University.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα