Σήμερα στην Φρανκφούρτη ο πρώτος λογαριασμός για τα stress test

Σε «ολομέλεια» των αντιπροσώπων των 128 ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών με την παρουσία εκπροσώπων και των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών (Join up), θα δοθούν σήμερα στην Φρανκφούρτη οι εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

(ΕΒΑ) για το πώς θα εφαρμοσθεί το Asset Quality Review στα επερχόμενα Stress Test.

Από την Ελλάδα στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και δύο αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που εμπλέκονται μέχρι σήμερα στις σχετικές διαδικασίες.

Η συνάντηση είναι πρώτη που γίνεται σε τέτοια κλίμακα και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς στην διάρκειά της οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοσθεί η μεθοδολογία των Stress Test με την οποία θα αποτιμηθούν τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών.

Το εύρος βέβαια της συνάντησης δεν επιτρέπει διεξοδική συζήτηση.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Capital.gr, οι εκπρόσωποι των τραπεζών σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους των κεντρικών τραπεζών που θα παραβρίσκονται, θα έχουν την ευκαιρία για επιμέρους διευκρινίσεις καθώς το Asset Quality Review είναι μεν γενικό ως προς την μεθοδολογία του, αλλά η εφαρμογή του θα είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας. Αυτή η «προσαρμογή» είναι το κρίσιμο στοιχείο καθώς στο επίπεδο αυτό θα εξαντληθεί ο βαθμός αυστηρότητας από την πλευρά της ΕΚΤ, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν σε περιφερειακές χώρες όπως πρόσφατα στην Πορτογαλία (περίπτωση της Banco Espirito Santo).

Για την Ελλάδα, όπως και για τις τράπεζες των άλλων χωρών, έχουν προηγηθεί συζητήσεις με τους τεχνικούς της ΕΚΤ και έχουν λίγο πολύ διευκρινισθεί οι μεθοδολογικές προσαρμογές, παραμένουν όμως κάποια κρίσιμα ζητήματα σε εκκρεμότητα από τα οποία θα κριθεί ο όγκος των κεφαλαίων που θα εκτιμηθεί ότι θα χρειασθούν μετά τα Stress Test.

Ένα τέτοιο καίριο ζήτημα έχει να κάνει με το ποσοστό «κουρέματος» στην αποτίμηση των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί ή που αποτελούν μέρος των τραπεζικών assets .

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι ελληνικές τράπεζες ζητούν το ποσοστό «κουρέματος» να μη ξεπερνά το 10%, ενώ η αρχική τοποθέτηση των τεχνοκρατών της ΕΚΤ κινούνταν στο επίπεδο του 25% γεγονός που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαράδεκτο.

Τέτοιες κρίσιμες «διαφορές» δεν αναμένεται να λυθούν στην αυριανή συνάντηση η οποία θα ξεκαθαρίσει τις γενικές γραμμές του Asset Quality Review, αλλά και το επίπεδο προσαρμογής της μεθοδολογίας για κάθε ξεχωριστή χώρα ανάλογα με την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας της.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι προγραμματισμένη εδώ και καιρό και ουσιαστικά σηματοδοτεί την τελική φάση της αξιολόγησης των μεγάλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.

Σημείο κλειδί των στοιχείων ενεργητικού αποτελούν προφανώς τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Μείζον θέμα αποτελούν φυσικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που μπορεί να επηρεάσουν δραματικά το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών.

Γ. Αγγέλης

Keywords
Τυχαία Θέματα