Έλαβε το αίτημα παράτασης ο Ντάισελμπλουμ

Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση. Η κυβέρνηση εστάλη το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, εν μέσω πιέσεων. Την πίστη του ότι θα κλείσει καλά αύριο η διαπραγμάτευση εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 16.00, στις Βρυξέλλες,

σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών. Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο του κειμένου που έχει βάση την πρόταση Μοσκοβισί, θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων, στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και όχι 3% του ΑΕΠ, υποκατάσταση του στόχου των 2,2 δις από αποκρατικοποιήσεις με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ θα περιλαμβάνεται ο όρος «ανθρωπιστική κρίση».

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο επιμένει στην άρνησή του για ακύρωση των μεταρρυθμίσεων, και θέλει τα όποια μέτρα να λαμβάνονται μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές, αλλά και έλεγχο της Αθήνας από τους θεσμούς.

«Στόχος μας να κλείσει η συμφωνία σύντομα και να υπάρχει σεβασμός της αξιοπρέπειας της χώρας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πολιτική που συμπιέζει περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πρόσθεσε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν περάσουμε μια σειρά από ζητήματα που θα δώσουν ανακούφιση στον ελληνικό λαό».

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ ο υπoυργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφακης.

Παρέμβαση από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ελληνα ομολογο του. Συμφωνα με το πρακτορείο Ντάου Τζόουνς, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο - Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον EFSF, την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. Η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.

«Η Τρόικα προσέβαλε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Οι υπουργοί πρέπει να μιλούν με υπουργούς. Όχι με υπαλλήλους», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Τη δήλωση του κ Γιούνκερ αναπαρήγαγε μέσω facebook ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα