Όχι εταίρων σε «Grexit»

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της DW ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι δεν σκέφτεται ενδεχόμενο «Grexit» και κάνει λόγο για αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ανέφερε πάντως πως τα τελευταία χρόνια εκφράζονται συχνά αμφιβολίες για τον «μεταρρυθμιστικό ζήλο» των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτη δανειακή σύμβαση, μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ για να καλύψει τις

χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015», εκτιμά ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel. Προτείνει «μια διευθέτηση για το χρέος, που θα συνδέει την ανάπτυξη με την αποπληρωμή του», καθώς και μια «κοινωνική διάσταση στην τελική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος της χρηματοδότησης να πηγαίνει απευθείας για την εξυπηρέτηση αναγκών στο σύστημα υγείας και στην καταπολέμηση της φτώχειας».

Εν τω μεταξύ, το 75% των Ελλήνων υποστηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με έρευνα της Alco για το Ποντίκι. Αρνητικό το 15% και δεν απαντά το 10%.
Θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το Μega. Θετικά, μάλιστα, αποτιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και 6 στους 10 από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.


Παράλληλα, το 85% των πολιτών θεωρούν ότι οι προγραμματικές αυτές δηλώσεις είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το 73,6% των πολιτών εκτιμούν ότι η στρατηγική που ακολουθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση θα οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και μόνον το 16,2% βλέπει μια οριστική ρήξη.


Πάντως, το 60,9% πιστεύει ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα