Σλοβενία: Εν αναμονή απόφασης για Γιάνσα

Ο εισαγγελέας στην υπόθεση Patria, τo σκάνδαλο που αφορά τη συμφωνία της Σλοβενίας για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία, πρότεινε την επιβολή ποινής φυλάκισης 24 μηνών για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα, έναν από τους πέντε κατηγορούμενους για ανάμειξη σε χρηματισμό, καθώς η δίκη στη Λιουμπλιάνα εισέρχεται στην τελική φάση, μετά από έναν χρόνο. Η ετυμηγορία μπορεί να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο ανώτατος κρατικός εισαγγελέας, Αντρέι Φέρλιντς υποστήριξε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ότι ο Γιάνεζ Γιάνσα αρχηγός του

αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), ο οποίος ήταν πρωθυπουργός μεταξύ του 2004-2008, όταν επισφραγίστηκε η συμφωνία για την αγορά από την Patria τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού έναντι 278 εκ. ευρώ αποδέχθηκε τουλάχιστον μία υπόσχεση για ανταμοιβή.

Τόνισε ακόμη ότι οι κατηγορίες εναντίον των πέντε κατηγορούμενων είναι βάσιμες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εναντίον των φερόμενων συνεργατών του, Άντον Κρκοβιτς και Ίβαν Τσρνκοβιτς, για τους οποίους πρότεινε ποινή φυλάκισης 22 μηνών.

Για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους ο εισαγγελέας πρότεινε επιπλέον την καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ και δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί οι προτεινόμενες ποινές για τον Γιόζε Ζαγκόζεν, φερόμενο συνεργάτη του Γιάνεζ Γιάνσα και τον μεσάζοντα στη συμφωνία Βάλτερ Βολφ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο.

Ο ανώτατος κρατικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ελαφρυντικό στοιχείο αποτελεί το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων και ότι οι Γιάνσα και Κρκοβιτς έδωσαν αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, αλλά τόνισε ότι καταχράστηκαν τα ανώτατα αξιώματα τους για πράξεις ατιμωτικές και έχουν αλλοιώσει τη φήμη της Σλοβενίας.

Ο εισαγγελέας είπε ότι η διαφθορά ήταν ο στόχος από την έναρξη της διαδικασίας, η οποία έληξε με την ανάδειξη νικήτριας τη φινλανδική αμυντική βιομηχανίας Patria στο διαγωνισμό του 2006 με αντίπαλο τη σλοβενική Slovenska tehnika.

Σύμφωνα με τον κ. Φέρλιντς, τα χρήματα δεν συζητήθηκαν σε υποθετικό επίπεδο, αλλά μεταφέρθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Βολφ. Ο ανώτατος εισαγγελέας είπε ότι η προμήθεια ήταν το 30% των 2.3 εκ. ευρώ και η διανομή της δεν αποτράπηκε από τους κατηγορούμενους, αλλά από εργαζόμενο σε τράπεζα που θεώρησε τις συναλλαγές ύποπτες.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα έχει ήδη απορρίψει, σε δηλώσεις του στον Τύπο, τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα, τονίζοντας ότι κανένας από αυτούς δεν αληθεύει και ότι δεν στηρίζονται από τεκμήρια.

Ο αρχηγός του SDS τόνισε ότι η τοποθέτηση του εισαγγελέα ήταν πολιτική και ότι θύμιζε "τον στρατιωτικό εισαγγελέα που πριν από 25 χρόνια, όταν ήταν δημοσιογράφος, τον έκλεισε στη φυλακή για αποκάλυψη στρατιωτικού μυστικού".

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Φέρλιντς ήταν πιο επιθετικός και από τον στρατιωτικό εισαγγελέα και χαρακτήρισε την προτεινόμενη ποινή παράλογη.

Ο δικηγόρος του Γιάνεζ Γιάνσα, Φράντσι Μάτοζ τόνισε στη διάρκεια της δίκης ότι οι κατηγορίες είναι συγκεχυμένες οι κατηγορίες και ότι δεν αποδεικνύεται ενοχή του πρώην πρωθυπουργού βάσει των στοιχείων και βάσει των καταθέσεων των 34 μαρτύρων, ούτε από την ετυμηγορία στην ξεχωριστή δίκη για την υπόθεση Patria που διεξήχθη στην Αυστρία.

Ο κ. Μάτοζ είπε ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στον πρώην πρωθυπουργό να υπερασπιστεί τον εαυτό του λόγω αόριστων κατηγοριών εναντίον του και ότι δεν είχε καμία επαφή και δεν άσκησε οποιαδήποτε επιρροή στους ανθρώπους που έλαβαν τις αποφάσεις στο διαγωνισμό.

Όσον αφορά τα γραπτά μηνύματα μεταξύ των μεσαζόντων που τον εμπλέκουν στο σχέδιο, ο κ. Ματόζ υποστήριξε εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων, κυρίως ο επίσημος μεσάζοντας στη συμφωνία Patria, Βόλφγκανγκ Ρίεντλ εκμεταλλεύτηκε απλώς το όνομα του Γιάνεζ Γιάνσα για να αυξήσει τις τιμές με την Patria.

Η δίκη στη Λιουμπλιάνα εισέρχεται στην τελική φάση μετά την καταδίκη του Ρίεντλ σε φυλάκιση τριών ετών, στη δίκη που διεξήχθη στην Αυστρία, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, απόπειρα απάτης και φοροδιαφυγή για το ρόλο του που ήταν η διοχέτευση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για "μίζες" στη Σλοβενία.

Ο Βολφ, σλοβενο-αυστριακός επιχειρηματίας, δικάζεται επίσης στην Αυστρία, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ετυμυηγορία σε βάρος του επειδή απουσιάζει για λόγους υγείας.

Η κύρια δίκη για την υπόθεση αρχίζει τον Αύγουστο στη Φινλανδία, με έξι ανώτατα στελέχη της Patria στο εδώλιο του κατηγορουμένου για βιομηχανική κατασκοπεία και χρηματισμό στη Σλοβενία, στην Αυστρία και στη Φινλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα