Στη Γαλλία η μεταμόσχευση λάρυγγα

Η μεταμόσχευση τεχνητού λάρυγγα από τιτάνιο είναι πραγματικότητα και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αναπνέουν και να τρώνε σχεδόν κανονικά.

Οι ασθενείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να αφαιρέσουν τον λάρυγγα, εξαιτίας ενός καρκίνου, έχουν πλέον ελπίδες. Η πρώτη επέμβαση που έγινε από την ομάδα του Γάλλου καθηγητή Κριστιάν ντε Μπρι, επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής ΩΡΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου έγινε τον Ιούνιο του 2012 και από τότε ακολούθησαν άλλες τέσσερις.

Για τη δημιουργία του τεχνητού λάρυγγα χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας και εργασίας. Η τοποθέτηση

του τεχνητού λάρυγγα από τιτάνιο γίνεται σε δύο στάδια. Αρχικά απομακρύνεται ο λάρυγγας του ασθενή τον οποίο αντικαθιστά ένα είδος δακτυλίου, που μπαίνει στο τέλος της τραχείας. Μετά την πάροδο περίπου έξι εβδομάδων πάνω στον δακτύλιο τοποθετείται ένα σύστημα βαλβίδων, οι οποίες αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους ερευνητές κι επιτρέπουν στον ασθενή να αναπνέει και να καταπίνει, δηλαδή τις δύο βασικές λειτουργίες του λάρυγγα, που έως σήμερα ήταν δύσκολο να αποκατασταθούν.

Πέντε επεμβάσεις έχουν ήδη γίνει στο Στρασβούργο. Στους τρεις ασθενείς η ιατρική ομάδα αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα εμφυτεύματα, καθώς ήταν πολύ αδύναμα για αν σταθούν. Οι άλλοι δύο ασθενείς βρίσκονται στο στάδιο μεταξύ των δύο επεμβάσεων. Για τον καθηγητή Μπρι, οι τρεις πρώτες αφαιρέσεις του εμφυτεύματος δεν είναι συνώνυμες με την αποτυχία. «Μάθαμε πολλά από αυτούς τους τρεις ασθενείς. Κι αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε μια νέα και πιο βελτιωμένη έκδοση του συστήματος των βαλβίδων. Αυτές οι προσαρμογές είναι απαραίτητες και αποτελούν μια φάση αναγκαία και φυσιολογική», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

Ακόμη, σημειώνει πως η προσθετική δεν αποκαθιστά τις φωνητικές χορδές, αλλά προσθέτει πως αυτό μπορεί να γίνει μετά από νέα έρευνα και με μια σχετική δυσκολία.

Στις κλινικές δοκιμές αναμένεται να προστεθούν ιατρικές ομάδες από τη Νίκαια της Γαλλίας, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι στη Γαλλία υπόκεινται σε ολική αφαίρεση του λάρυγγα κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα