Στη βουλή στοιχεία απιστίας δανείων

Σε ένα φάκελο 58 σελίδων περιλαμβάνονται στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν εκκρεμείς και τελεσίδικες υποθέσεις απιστίας για δάνεια τραπεζών προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δημόσιου Τομέα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τον κ. Ρουπακιώτη

μετά από αίτημα του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια, βουλευτικής τροπολογίας η οποία προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον υπάρχει εγκριτική απόφαση από τα αρμόδια όργανα της κάθε τράπεζας ή αν έχει τηρηθεί το Κανονιστικό Πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα στοιχεία για τις υποθέσεις απιστίας σε βάρος στελεχών τραπεζών προέρχονται από τις Εισαγγελίες Εφετών της Αθήνας και των υπολοίπων περιοχών της χώρας και από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, περιλαμβάνονται και σοβαρές υποθέσεις απιστίας που πλέον είναι πιθανό να τεθούν κάτω από το ευεργετικό πλαίσιο της ψηφισθείσας διάταξης.

Ο κ. Κακλαμάνης χθες κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία ζητάει την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης που είχε γίνει δεκτή από την Ολομέλεια τον περασμένο Απρίλιο.

Στην αιτιολογική έκθεση ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι η συζήτηση και ψήφιση της διάταξης (σ.σ. είχε κατατεθεί στη Βουλή με μορφή βουλευτικής τροπολογίας) έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού και επιμένει ότι το περιεχόμενό της συγκροτεί πρωτοφανές σκάνδαλο.

Όπως εξηγεί ο κ. Κακλαμάνης με τη διάταξη αμνηστεύονται αδικήματα απιστίας κατά παράβαση της συνταγματικής διάκρισης των εξουσιών, για εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης και γιατί «προνοεί» την εξάλειψη του αξιόποινου για ανάλογες πράξεις στο μέλλον. Ο κ. Κακλαμάνης επιμένει όμως ότι με την διάταξη αυτή, δεν αποσκοπείται η κάλυψη ευθυνών για δάνεια που χορηγήθηκαν στα κόμματα, διότι με τους υφιστάμενους νόμους τα κόμματα δεν περιλαμβάνονται στον δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα