Στην Ουκρανία η Κάθριν Άστον

Ενώπιον του «φαντάσματος» της διχοτόμησης η Ουκρανία, εγκλωβισμένη στη διελκυστίνδα Ανατολής-Δύσης. Η Ρωσία καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση κατέλαβε την εξουσία, ενώ η Δύση προειδοποιεί το Κρεμλίνο να μην παρέμβει στην ουκρανική κρίση με στρατεύματα ή οικονομικά όπλα. «Προτεραιότητα η Ευρώπη» λέει ο μεταβατικός πρόεδρος, Τουρτσίνοφ. Τη συνδρομή του ΔΝΤ για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα προτείνουνΛονδίνο και Ουάσιγκτον. Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής

οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις σημερινές συναντήσεις της Κάθριν Άστον στην ουκρανική πρωτεύουσα, την ώρα που η επόμενη δόση του ρωσικού πακέτου των 15 δισ. δολαρίων έχει μπει στον «πάγο».

Οι νέοι κυβερνώντες στην Ουκρανία, 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν την δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της Γιούλιας Τιμοσένκο, o οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος της Βουλής, ανέλαβε προσωρινά το ρόλο του προέδρου και δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με τη Μόσχα.

Η Ρωσία ανακάλεσε στη Μόσχα τον πρεσβευτή της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο. Έτοιμες για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μέσω του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ, δηλώνουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπων το ΔΝΤ, και φυσικά μεγάλο μέρος αυτής θα λάβει τη μορφή δανείων, αλλά θα υπάρξουν καλές επενδύσεις στην οικονομία της Ουκρανίας" δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.

Αλλά καθώς οι αποστασίες από το Κόμμα των Περιφερειών και η ένταξη των πρώην βουλευτών του στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πολλαπλασιαστεί, οι αντίπαλοί του δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πολιτικό του οικοδόμημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο -ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές- είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.

Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.

Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός.

Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».

Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις τάξεις της αστυνομίας, είπε.

Αν και ο Αβάκοφ είπε πως η αστυνομία ερευνά «σοβαρά εγκλήματα από πρώην ηγέτες του κράτους», δεν εκδόθηκε διαταγή σύλληψης του ιδίου του Γιανουκόβιτς.

Αν και το Κοινοβούλιο δεν έδωσε εντολή να συλληφθεί, τα μέλη της Βουλής αποφάσισαν να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί μέσα σε 10 ημέρες.

Ο Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, ως χθες ο πιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Γιανουκόβιτς, επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη, άδεια κρατικά ταμεία και να «ατιμωθεί ο λαός της Ουκρανίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα