Στήριξη CDU σε Γιούνκερ

Ο βετεράνος πολιτικός από το Λουξεμβούργο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξασφάλισε την υποστήριξη της μεγαλύτερης συντηρητικής παράταξης της Γερμανίας στη μάχη για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα της κεντροδεξιάς.

Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν αναμενόμενη, τοποθετεί έναν από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κούρσα της διεκδίκησης για την θέση με την αναμφισβήτητα μεγαλύτερη επιρροή, αν και ο Γιούνκερ,

που κάποτε είχε ομολογήσει σε ένα συνέδριο ότι μερικές φορές έλεγε ψέματα και είχε ευνοήσει «μυστικές, σκοτεινές συζητήσεις», αποξένωσε ορισμένους λόγω της ευθύτητάς του.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Θα αναμετρηθεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρώην πρωθυπουργό της Λετονίας, για μια θέση η οποία συγκαθορίζει πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς που επέβλεψε τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, αναμένεται επίσης να αναζητήσει το χρίσμα του ΕΛΚ στο συνέδριο για να επιλεγεί ο υποψήφιός του ενόψει των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο Γιούνκερ εξασφάλισε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον μετατρέπει σε φαβορί της αναμέτρησης για το χρίσμα όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήσει το συνέδριο του την 6η και την 7η Μαρτίου στο Δουβλίνο.

«Ο (θώκος) του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι μία θέση για μαθητευόμενους» είπε ο Έλμαρ Μπροκ, ένα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο Γιούνκερ είναι ένα πρόσωπο με ευρεία ευρωπαϊκή εμπειρία».

Μέλος μιας γενιάς πολιτικών της παλιάς σχολής, ο Γιούνκερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χειρισμό της κρίσης χρέους της Ευρώπης, ως ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εδώ και δεκαετίες, οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούσαν μια δευτερευούσης σημασίας υπόθεση για τους Ευρωπαίους πολίτες, με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Αυτό άλλαξε μετά τη νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη του 2009 η οποία έδωσε στο κοινοβούλιο μεγαλύτερο λόγο στην χάραξη πολιτικής και ένα λόγο για το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.

Μετά την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί παρατηρητές αναμένουν ακραία εθνικιστικά κόμματα να κερδίσουν υποστήριξη χωρίς προηγούμενο όταν οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνε στις κάλπες.

Όποια πολιτική ομάδα κι αν αναδειχθεί νικήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 22ης και 25ης Μαΐου αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του προέδρου της Επιτροπής, αν και η επιλογή αυτή πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Γιούνκερ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου υποκλοπών στο Λουξεμβούργο πέρυσι. Ο διάδοχός του στο Γιούρογκρουπ κι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον περιέγραψε σε δηλώσεις του σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο ως πότη και καπνιστή. Ο Γιούνκερ απέρριψε τις κρίσεις αυτές.

Αφόπλιζε αλλά συχνά εκνεύριζε κιόλας τους υπουργούς με το ξερό του χιούμορ, για παράδειγμα όταν υποστήριξε δημόσια ότι χρειάστηκε να πει ψέματα στα μέσα ενημέρωσης ή όταν συζήταγε για το πρόβλημά του με τις πέτρες στα νεφρά.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η δεύτερη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει επιλέξει τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως υποψήφιό τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα